Danmark stemmer i Israels favør i FN

Selvom FN i denne uge vedtog en af de mange Israel-kritiske resolutioner, der hvert år bringes til afstemning, var afstemningen en lille sejr for Israel.

De 194 FN-lande stemte om at give mandat til den såkaldte ”Division for Palestinian Rights”, der er en organisation, der i Israel betegnes som meget antiisraelsk, og som er sat i verden for at promovere den palæstinensiske sag.

Det positive var, at hele 12 EU-lande i år ændrede deres stemme. Hvor de tidligere har undladt at stemme, valgte de i år at stemme imod resolutionen, der opretholder eksistensen af en organisation, der er dybt kritisk over for den jødiske stat.

Danmark var blandt de 12 lande. Derudover stemte Tyskland, Tjekkiet, Østrig, Bulgarien, Estland, Grækenland, Litauen, Holland, Ungarn, Rumænien og Slovakiet imod resolutionen. De øvrige 14 EU-lande undlod at stemme. Sidste år var det kun Ungarn, der stemte imod. Resolutionen blev vedtaget med 87 stemmer for, 23 imod og 54 udeblivelser.

Den positive udvikling var noget, der virkelig blev bemærket i Israel, hvor man ser det som et vigtigt skridt i kampen for at ændre den Israel-kritiske holdning, der hersker i FN – bedst udtrykt ved de mange resolutioner, der hvert år vedtages mod Israel, mens andre lande i verden, hvor menneskerettigheder krænkes, ikke bliver levnet nær den samme opmærksomhed.

”For første gang valgte en stor gruppe lande, hvoraf mange er EU-lande, at sige, at nok er nok, og stemte imod en resolution, der allokerer FN-midler og menneskelige ressourcer til at promovere en antiisraelsk agenda i FN,” sagde Yinam Cohen, der er direktør for en enhed i det israelske udenrigsministerium, der arbejder med FN.

Cohen mener, at der især er tre ting, der har medvirket til den positive udvikling.

For det første nævner han Tysklands vilje til at bekæmpe antisemitisme. Dernæst fremhæver han Tjekkiet, som har gjort en stor indsats for at ændre synet på Israel blandt EU-landene. Og til sidst det israelske udenrigsministeriums arbejde over gennem landets ambassader rundtom i verden.