De amerikanske jøder fik et godt midtvejsvalg

Ved tirsdagens amerikanske midtvejsvalg genopstillede 23 jødiske kandidater til Repræsentanternes Hus og Senatet. Af dem var 21 demokrater og 2 republikanere. Og de blev alle genvalgt.

Derudover blev der valgt otte nye jødiske medlemmer til Repræsentanternes Hus, to jøder blev valgt som guvernører, og en enkelt, Jacky Rosen, er nyt medlem af Senatet. Alle disse nyvalgte jødiske politikere er demokrater.

Det betyder, at der nu sidder 28 jøder i Repræsentanternes Hus og 9 jøder i Senatet.

Den store overvægt af demokrater blandt de jødiske medlemmer stemmer overens med det forhold, at 75 procent af de jødiske vælgere stemte på Demokraterne – ifølge en meningsmåling foretaget af GBA Strategies for JStreet. Det svarer også nogenlunde til de jødiske stemmer ved præsidentvalget i 2016, hvor 70 procent af de jødiske vælgere stemte på Hillary Clinton, og 25 procent stemte på Trump.

Og det blev altså et godt valg for både de jødiske kandidater og de jødiske vælgere. Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus, men måtte se Republikanerne udbygge flertallet i Senatet.

Den jødiske lobby-organisation JStreet, som havde støttet adskillige demokratiske kandidater, var godt tilfreds med resultatet. Organisationens formand, Jeremy Ben-Ami, sagde, at man nu havde »trukket håndbremsen på administrationen og præsidenten, som er ude af kontrol«.

 

»Trump delvist skyld i Pittsburgh-tragedie«

Netop JStreet har lige offentliggjort en undersøgelse foretaget blandt amerikanske jøder – den samme, som viser, at 75 procent af jøder i USA stemte på Demokraterne. Undersøgelsen viser også, at der generelt er stor utilfreds med præsident Trump. Faktisk mener 72 procent af de adspurgte jøder, at Trump delvist er skyld i det tragiske angreb 27. oktober i Pittsburgh, hvor 11 jøder blev dræbt i en synagoge. De mener, at hans udtalelser og hans politik har været med til at øge antisemitisme i landet.

Trumps nationalistiske retorik, mener nogle, har været med til at nære de antisemitiske holdninger, som findes blandt nogle af Trumps vælgere. Onsdag blev præsidenten konfronteret med antisemtismeproblemet og massakren i Pittsburgh, da man ge journalister under en pressekonference spurgte, hvad han ville gøre ved den højrefløjsekstremisme, som præger USA. "Det er meget trist, og jeg hader at se det," sagde han adspurgt om antisemitisme. Derefter skyndte han sig at nævne, at han har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusalem i modsætning til sine forgængere.

Undersøgelsen viser også, at et stort flertal af amerikanske jøder støtter både atomaftalen med Iran, som USA har trukket sig fra, og en tostatsløsning. Begge dele er mærkesager for JStreet.

 

Nederlag til nynazist

Ser man på de kandidater, som har markeret sig med antisemitiske og racistiske holdninger og udtalelser, tabte langt de fleste. Blandt andet Arthur Jones, som har fremført antisemitiske konspirationsteorier og har stærke bånd til det nynazistiske miljø, tabte i Illinois. Ikke desto mindre var der 56.000 personer, der stemte på ham.