De første ud af 3000 etiopiske immigranter er landet i Israel

181 etiopiere landede i Ben Gurion onsdag aften, og torsdag lander endnu et fly med 160 etiopiske immigranter.

De er en del af den gruppe på 3000 etiopiere, som Israels regering i slutningen af 2021 besluttede at flyve til Israel. De har alle nær familie i landet.

De har ikke ret til israelsk statsborgerskab under Law of Return (som giver jøder ret til statsborgerskab), fordi de er konverteret til kristendommen. Baggrunden for, at de alligevel kan få statsborgerskab, er, at de har jødisk familie. Samtidig er det et krav, at immigranterne konverterer til jødedommen. Her skal de igennem et 10 måneder langt konverteringsprogram. Dem, der gennemfører, får statsborgerskab, men dem, der ikke gennemfører, må »nøjes« med en permanent opholdstilladelse. Ifølge Jewish Agency gennemfører cirka 95 procent.

Selv betragter de fleste af de pågældende etiopiere sig som en del af det jødiske samfund. Men staten Israel mener altså, at der skal en formel konvertering til, før de kan få statsborgerskab. Og i de israelske medier omtales de også primært som »etiopiske immigranter« – og altså ikke som »etiopiske jøder«.

 

Jewish Agency og staten Israel deler ansvaret

Det er planen, at alle 3000, som er godkendt til immigration, er kommet til Israel, inden året er gået. Israels immigrationsminister Pnina Tamano-Shata har selv etiopiske rødder, og hun var med på onsdagens fly. Hun sagde, at hun har en aftale med finansminister Avigdor Libermann om at bringe alle etiopiere med nære slægtning i Israel (forældre eller børn) til landet – hvis de ønsker det selvfølgelig. Men regeringen er lige nu i fare for at gå i opløsning, og et nyt valg truer. Derfor kan der ske ting, som komplicerer immigrationsprocessen.

Jewish Agency spiller en vigtig rolle i forbindelse med immigrationen. Det er nemlig sådan, at de står for alt det praktiske – og den økonomiske byrde – i den del af processen, der ligger forud for selve flyrejsen, som de i øvrigt også betaler for. Der er mange forberedelser, der skal gøres – både i Etiopien og i Israel. De anslår, at det i forbindelse med de 3000 immigranter kommer til at koste lige knap 10 millioner dollars. Det er primært jødiske samfund rundtom i verden, der donerer penge – især fra USA.

Når immigranterne lander i Israel, er der så staten, der tager over. Omkring 570 millioner shekel (cirka 170 millioner dollars) er lige nu afsat til at integrere de 3000 personer. En stor del af beløbet går til at skaffe bolig til dem.

 

Bliver forenet med familien

Mange af de nye immigranter glæder sig meget til at blive genforenet med nære familiemedlemmer, som de måske ikke har set i flere år.

The Times of Israel har talt med nogle af dem, der var med på onsdagens fly. Blandt andet Zemenu Atalele, hvis mor flyttede til Israel for ti år siden. Nu tager han selv turen med sin kone og deres tre børn, som aldrig har mødt deres farmor.

For nogle handler det også om at komme væk fra den borgerkrig, som har hærget dele af landet siden 2020 – ikke mindst i området Tigray.

Som det ses i videoen her, var der meget stor glæde ombord.