De franske jøder frygter Marine Le Pen

Søndagens valgrunde i Frankrig betød, at enten den højrenationale Marine Le Pen fra partiet Front National eller den midterorienterede Emmanuel Macron fra det spritnye parti En Marche, bliver Frankrigs næste præsident. Macron stiftede selv En Marche sidste år.

Spørger man Francis Kalifat, som er leder af CRIF, en paraplyorganisation for de jødiske samfund i Frankrig, er der grund til bekymring, hvis Le Pen vinder den afgørende valgrunde 7. maj. Han kalder hende for »hadets kandidat« og opfordrer de franske jøder til at stemme på Macron, uanset om de er enige i hans politik eller er. Han vil bare undgå, at Le Pen bliver præsident.

Også en russisk rabbiner markerede sig for nylig med advarsler mod den 48-årige Le Pen. »Hvis hun bliver valgt som præsident, må de franske jøder forlade landet,« sagde Berel Lazar.

 

Derfor frygter de Le Pen

Men hvorfor frygter det jødiske samfund egentlig Le Pen, som jo primært er kendt for at kæmpe mod islams indflydelse i Frankrig?

For det første er selve navnet Le Pen ikke til hendes fordel, når det gælder forholdet til franske jøder. Hendes far, Jean-Marie, er Marines forgænger som leder af Front National, og han er flere gange blevet anklaget for at benægte Holocaust og for at indgyde had til jøder. Han har blandt andet sagt, at en jødisk musiker, som kritiserede partiet, skulle »puttes i ovnen«.

Rent faktisk har Marine Le Pen smidt både sin far og andre antisemitiske politikere ud af partiet. Men for nylig sagde hun, at det bør være ulovligt at bære kippa i det offentlige rum, og at franske statsborgere ikke skal kunne have et israelsk pas. Hun gav som begrundelse, at de samme regler skal gælde for muslimer. Og netop hendes politiske modstand mod muslimer og islam kan gå ud over jøderne. For nylig sagde hun, at »jøderne må ofre noget« for at bekæmpe jihadisme. Hendes radik

 

Antisemitisme fra højrefløjen

Den russiske rabbiner pegede i sin analyse på den fare, der generelt ligger i, at de højreekstreme partier vinder frem i Europa. Selvom højreekstremismen især er kendt for at være imod den muslimske indflydelse og immigration, har man også ofte set den komme til udtryk i form af antisemitisme. Det kan meget vel hænge sammen med, at modstanden mod islam også er en generel modstand mod religion og fremmede kulturer, herunder jødedommen og jøder.

Frankrig er klart det land, som flest jøder følt sig tvunget til at forlade, i de seneste år.