Den internationale støtte til palæstinenserne ser ud til at svinde ind

Det var meningen, at palæstinensernes leder Mahmoud Abbas i dag ville få en resolution fremsat i FN’s Sikkerhedsråd. En resolution, der fordømte den amerikanske fredsplan, som så dagens lys for et par uger siden. Men kort forinden blev resolutionen trukket tilbage.

I 2017 havde palæstinenserne ellers stor succes med en resolution, der fordømte USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. 14 ud af 15 støttede den, og den eneste grund til, at den ikke blev vedtaget, var, at USA nedlagde veto.

Den aktuelle fredsplan er i den grad også en anerkendelse af Israels ret til et samlet Jerusalem – og mere til. Alligevel var der ikke udsigt til, at den ville kunne få bare 9 ud af 15 stemmer, og derfor blev resolutionen altså annulleret. Med 9 stemmer for ville amerikanerne være tvunget til at nedlægge veto.

Amerikanerne ser det som en stor sejr, at holdningen til palæstinenserne og konflikten ser ud til at have ændret sig. Noget, som også peger på en udvikling, er, at flere arabiske lande har udtrykt sig positivt om planen. Og Egypten har de seneste dage forsøgt at lægge en dæmper på den palæstinensiske vrede mod Israel og USA.

Palæstinenserne har dog sagt, at man arbejder på en ny resolution, som måske kan få mere støtte. Men amerikanerne vil helt sikkert gøre, hvad de kan for at lægge pres på de lande, der måtte overveje at støtte en fordømmende resolution.

Under dagens debat i FN’s Sikkerhedsråd var der ifølge journalist Raphael Ahren ikke mange, der kritiserede planen. Men mange udtrykte deres støtte til den ramme, som indtil nu har været det internationale samfunds tilgang til en løsning. Det vil sige en tostatsløsning på baggrund af grænserne fra 1948-67. Og Trumps plan adskiller sig noget fra denne ramme.

 

Abbas er slet ikke interesseret i fred

I en artikel i New York Post skriver Israels FN-ambassadør, Danny Danon, at Mahmoud Abbas ikke har gjort andet end at afvise fred. Han nævner blandt andet Ehud Olmerts forslag i 2008, som Abbas slet ikke svarede på. Og han kritiserer Abbas for endnu en gang at søge trøst i FN i stedet for at gøre nogle tiltag, som rent faktisk kan hjælpe palæstinensere ”i Jenin, Tulkarem og Qalqilya”.

Danon peger også på, at tiderne er ved at skifte. ”Det er tydeligt, at mange lande er stoppet med at købe den løgn, at Abbas er interesseret i en fredsaftale med Israel. Det inkluderer mange arabiske og muslimske lande, som er ved at være trætte af Abbas,” skriver Danon.

Støtten til Abbas bliver dog ikke kun mindre i det internationale samfund. Blandt palæstinenserne er der heller ikke stor fidus til den 84-årige leder. I forbindelse med Trumps plan er der blandt andet flere, som er trætte af, at han ikke følger sine ord op med handling. Han har truet med at afbryde sikkerhedssamarbejdet med Israel, men det er endnu ikke sket.