Den sidste jøde i Afghanistan var alligevel ikke den sidste

Mange medier har de seneste år portrætteret Zebulon Semantov som »Afghanistans sidste jøde«. Også her på hjemmesiden har vi skrevet om, at Semantov ønskede at blive i Afghanistan, da Taleban overtog magten i august, og at han alligevel endte med at forlade landet.

Men nu viser det sig, at Semantov ikke var den sidste jøde i landet alligevel. For så sent som i sidste uge kom det frem, at den 83-årige kvinde Tova Moradi, som har boet hele sit liv i Kabul, også var jøde.

Nyheden kom frem, da Moradi – som den allersidste jøde – flygtede i sidste uge sammen med nogle af sine børn og en masse børnebørn. De er lige nu i en flygtningelejr i Albanien. Flugten skete med hjælp fra gruppen IsraAid, nogle israelske rigmænd og angiveligt også den israelske præsidents kontor.

»Jeg elskede mit land [Afghanistan], men jeg måtte flygte, fordi mine børn var i fare,« har Moradi sagt til Associated Press.

 

Giftede sig med en muslim

Grunden til, at alle har overset Tova Moradi, er, at hun som 16-årig løb hjemmefra og giftede sig med en muslimsk mand. Ifølge hendes datter gjorde hun det for at redde sit liv. »For man kan ikke være sikker som en ung pige i Afghanistan,« siger hun til AP.

Men samtidig forlyder det, at Moradi ikke konverterede til islam, og at det i hendes omgangskreds var velkendt, at hun var jøde. Hun holdt endda fast i nogle af de jødiske traditioner. Og hun hjalp med at redde den jødiske afghaner Isaak Levis liv ved at skjule ham for Taleban i en måned. Efter at Taleban mistede magten i 2001 var det Levi, der sammen med »den sidste jøde« Zebulon Semantov passede Kabuls synagoge – indtil Levi døde i 2005.

Moradi fortæller, at hun holdt en vis kontakt til sine forældre. Men hendes forældre og søskende flygtede fra Afghanistan i 1960’er og 1980’erne. Hendes forældre er begravet i Jerusalem, og hun har flere familiemedlemmer, der bor i Israel.

Hun har dog ikke talt med sine søskende i de sidste 60 år. Indtil nu, hvor hun efter flugten har været i videokontakt med nogle af dem.

 

Vil genforenes med børn

Som nævnt er Moradi nu i Albanien. IsraAid, som har stået for den svære operation med at få hende ud af landet, siger, at planen er at få hende videre til Canada, hvor nogle af hendes børn bor. Det er dog ikke så let, lader det til. Yotam Polizer, som er leder af IsraAid, siger, at »vi er bekymrede for, at de ender i et limbo«.

Moradi håber desuden, at hun på et senere tidspunkt kan få lov at besøge Israel.