Der er dømt krig mellem regering og domstol: Deri kan ikke være minister

Onsdag eftermiddag blev der sprængt en bombe i israelsk politik. Her kom Højesteret nemlig med sin dom i kølvandet på indsigelser mod udnævnelsen af Aryeh Deri som indenrigs- og sundhedsminister.

Retten har vurderet, at Deri på grund af to domme for svindel (den seneste i 2022, hvor han fik fængselsdom for skattesvindel) aldrig burde være udnævnt til minister.

Det er en kæmpestor nyhed, som meget vel kan sætte en lavine i gang.

Det er i skrivende stund uvist, hvilke konsekvenser beslutningen får. Men rettens afgørelse er altså, at Deri ikke må være minister på grund af sin kriminelle fortid. Og det bringer Netanyahus nye regering i fare. For uden Deri og hans ultraortodokse partis støtte har Netanyahu ikke et flertal.

Spørgsmålet er så, om Shas vil støtte regeringen, også selvom Deri ikke er minister. Og om Netanyahu overhovedet vil følge rettens afgørelse og afsætte Deri som minister. Og hvad vil der ske, hvis han ikke gør det? Lige nu er der flere spørgsmål end svar.


Vil Benjamin Netanyahu (t.v.) følge rettens ord og afsætte Aryeh Deri (t.h.) som minister?

Et spørgsmål om fornuft

Den NGO, som var kommet med indsigelserne mod Deris udnævnelse, henviste blandt andet til den såkaldte »fornuftsklausul«. Den siger, at Højesteret kan annullere beslutninger, hvis de ifølge retten er udtryk for manglende fornuft. I rettens afgørelse lød det, at udnævnelsen af Deri var »ufornuftig i ekstrem grad«.

Den nye regering lancerede for nylig en reformpakke, der skal reducere Højesterets indflydelse gevaldigt. Blandt andet ved at fjerne fornuftsklausulen.

Der er ingen tvivl om, at denne beslutning for alvor sætter gang i den helt store krig mellem Israels Højesteret og Israels regering. Det kan meget vel blive et juridisk rod, da denne situation og de træk, parterne forventes at tage, er uden fortilfælde.