Der flyver brændende drager i syd og kampfly i nord

De israelske soldater i IDF (Israel Defense Forces) har travlt for tiden. Ud over det generelle arbejde med at beskytte landets borgere og forhindre terrorangreb er der lige nu et ekstrastort behov for soldaterne både i Gaza og ved grænsen til Libanon og Syrien i nord.

Mandag den 14. maj, som ved Gaza blev den blodigste og mest voldsomme dag i mange år, skulle have været afslutningen på de palæstinensiske demonstrationer ved grænsehegnet, der adskiller Israel og Gaza. Men palæstinensernes trussel om at vælte hegnet og invadere Israel er der stadig, og i dag var der igen demonstranter ved hegnet. Et af de nye midler, som palæstinenserne har taget i brug de seneste uger, er drager med molotovcocktails eller andre brændende genstande, som sendes ind over israelske marker og sætter dem i brand. I dag lykkedes det palæstinenserne at sætte ild til marker tre steder langs hegnet. Og som billeder og video viser, er der tale om meget kraftige brænde, der forårsager enorme ødelæggelser. Naturen bliver ødelagt, og det gør de israelske landmænds afgrøder desværre også. Derudover er der selvfølgelig en vis risiko for personskade, når ukontrollerede brændende genstande flyver ind over landet.

I Israel er man vant til at skulle komme med modtræk til palæstinensernes/Hamas’ angreb. De seneste år har man udviklet avanceret teknologi, der kan identificere tunneller. Nu har man så lavet særlige droner, der kan ødelægge de brændende drager i luften. Da der igen i dag var demonstrationer ved hegnet, lykkedes det for første gang at bruge forsvarsdronerne, som ifølge en talsperson fra IDF tilintetgjorde mere end 40 drager. De personer, som sender dragerne afsted, må forvente, at deres usmagelige handlinger kan få konsekvenser. IDF vil ikke tolerere det, og ved mindst et enkelt tilfælde er en person blevet skudt, mens han forsøgte at sende en drage afsted.

 

Avancerede kampfly over Beirut

Ved den nordlige grænse foregår kampen mod Iran og Hizbollah i Syrien også via luften. Her er det dog mere avancerede luftfartøjer, der er tale om. Ifølge syriske medier blev en militærluftbase i provinsen Homs i det centrale Syrien angrebet natten til fredag.

Selvom Israel ikke har bekræftet angrebet, er der dog meget, der tyder på, at IAF (Israel Air Force) står bag, ligesom det har været tilfældet flere gange de seneste uger. Israel kæmper for at forhindre Iran og Hizbollah i at vinde militært fodfæste i Syrien. Konsekvenserne af en sådan tilstedeværelse har man allerede oplevet, da Iran for nylig afsendte cirka 20 missiler mod Israel. Her blev konsekvensen, at Israel tilintetgjorde missilerne, inden de ramte deres mål, og efterfølgende udførte et stort gengældelsesangreb mod adskillige iranske mål i Syrien. Nattens angreb skal med al sandsynlighed ses i den sammenhæng. Under angrebet, forlyder det, blev flere Hizbollah-folk ramt, men der er ikke bekræftet noget eventuelt dødstal.


Det var en unødig provokation, da billedet af et israelsk kampfly over Beirut blev offentliggjort, mener israelske ministre. (Foto: Hadashot)

Først på ugen offentliggjorde den israelske tv-station Hadashot et billede af en israelsk F-35-jager over Libanons hovedstad Beirut. Billedet var blevet vist på en konference af IAF-chef Amikam Norkin og er røget videre til medierne og offentligheden. Onsdag blev Norkin så kraftigt kritiseret for at have vist billedet i første omgang. Unavngivne israelske ministre mener, at det er tale om en unødvendig provokation og en arrogant handling.

F-35-flyene er amerikansk produceret og er nogle af de mest avancerede kampfly. Israel er i besiddelse af ni styks. Norkin viste angiveligt billedet, da han fortalte deltagerne ved konferencen, at Israel som det første i land i verden for nylig havde brugt dem i en militær operation. De er blevet brugt ved mindst to angreb.