Derfor er der ikke udskrevet valg endnu

Det er nu en uge siden, premierminister Naftali Bennett erklærede, at Israels regering går af. Men det er stadig uafklaret, hvad der nu kommer til at ske.

Der foregår i disse dage et bemærkelsesværdigt politisk spil mellem regeringen og oppositionen. Oppositionen øjner nemlig en spinkel mulighed for at skaffe et flertal for en ny regering i det nuværende Knesset. Noget, som vil gøre Benjamin Netanyahu til premierminister nu og her, hvis det mod forventning skulle lykkes.

Nir Orbach, som var den seneste, der trak sin støtte til regeringen, er formand for den komite, der skal behandle lovforslaget om at udskrive valg. Og han har sagt, at komiteen først kan mødes i dag mandag, selvom forslaget allerede i sidste uge blev stemt igennem i en indledende afstemning. Efter behandlingen i komiteen skal loven igennem tre afstemninger.

Orbach har med andre ord trukket valgudskrivelsen i langdrag – sandsynligvis for at skaffe oppositionen tid til at skaffe sig et flertal for en ny regering. Det ser dog meget svært ud, men det lader altså til, at oppositionsleder Benjamin Netanyahu og co. giver den et skud. Sideløbende har regeringen forsøgt at få lovforslaget sendt til afstemning gennem en anden komite, men det ser ikke ud til at kunne lade sig gøre.


Benjamin Netanyahu er en både erfaren og meget omdiskuteret politiker. Han mistede magten i foråret 2021. Men nu har han chancen for et bemærkelsesværdigt comeback - også selvom han fortsat har tre retssager hængende over hovedet.

Regeringen lægger pres på med »Netanayhu-lov«

Mens regeringens hovedmål lige nu altså er at få eksekveret de tre afstemninger, der engegyldigt kan sende Israels befolkning til det femte valg på cirka tre et halvt år, så forsøger de samtidig at udnytte tiden indtil da.

Regeringen arbejder nemlig på at fremsætte et forslag til en lov, der siger, at personer, som er retsforfulgt, ikke kan blive premierminister. En lov, der altså vil forhindre Netanyahu i at blive Israels leder. Han har nemlig tre retssager kørende, hvor han er anklaget for korruption, magtmisbrug og bestikkelse.

Det er dog lidt svært at vide, om det egentlige mål rent faktisk er at få vedtaget loven. Eller om det mere handler om at skræmme Netanyahu, så han også ønsker at få udskrevet valg så hurtigt som muligt – for at undgå den såkaldte »Netanyahu-lov«.

Regeringens sidste tid bliver på den måde symptomatisk for hele dens levetid: præget af en bitter strid mellem de to blokke, der forsøger at udnytte alle muligheder til at gøre livet surt for modparten.