Immigreret til Israel – derfor vender russiske jøder tilbage til Rusland

Det er ikke kun ukrainske jøder, der er flyttet til Israel som følge af krigen. Også en del russiske jøder har taget turen. Mange har familie i Israel og har måske længe haft en plan om at foretage aliyah, som det hedder, når jøder immigrerer til Israel. Krigen og de mange sanktioner, der gør livet svært for russere, bliver for nogle anledningen til at gøre alvor af planerne.

Ved udgangen af april havde omkring 5.600 russiske jøder taget turen siden krigens begyndelse. Men omkring 1.800 af dem var vendt tilbage til Rusland igen efter at have fået israelsk pas.

Jerusalem Post har talt med flere af dem. Nogle israelere reagerer med vrede mod dem, men der er en god grund til, at de er vendt tilbage til Rusland. Og stort set alle har tænkt sig at returnere til Israel, lyder det.

 Nogle israelere reagerer med vrede mod dem, men der er en god grund til, at de er vendt tilbage til Rusland. Og stort set alle har tænkt sig at returnere til Israel, lyder det.

Avisen har blandt andet talt med en russer, der kalder sig Alex. Han peger på flere grunde til, at russiske immigranter tager tilbage til Rusland midlertidigt.

Han siger, at mange rejste afsted uden at have ordnet alt det praktiske, der er i forbindelse med så stor en flytning. Mange har fx ikke udlejet eller solgt deres bolig. Eller opsagt deres job.

»De fleste af mine venner har personlige ejendele og deres bank i Rusland, som de skal tage sig af,« siger han. »Forestil dig, at du har en konto i en sanktioneret russisk bank og du ikke kan overføre dine penge til Israel. For at kunne det, må man flyve tilbage til Rusland og åbne en konto i en anden russisk bank, som ikke er sanktioneret.«

Alex nævner også boligsituationen i Israel som udfordrende. Det skyldes, at mange udlejere kræver mindst tre måneders forudbetalt leje samt en garantistillelse. Noget, som mange ikke kan give – igen fordi det er svært at hæve penge fra russiske konti.

Israel giver økonomisk støtte til immigranterne, men der er en del papirarbejde, og det tager lang tid. Ukrainske jøder får stadig lov til at bo på hotel på statens regning. Det kunne russerne også i begyndelsen af krigen, men fra og med slutningen af april har det kun været et tilbud til ukrainerne.

 

Vil bo i Israel

En kvinde, som kalder sig Anna, og som er immigreret til Israel men nu er tilbage i Rusland, siger til Jerusalem Post, at           hun og mange andre ønsker at bo permanent i Israel. »Vi har ikke forladt Israel for evigt. Vi ønsker at være israelske borgere, betale skat og bo i landet. Men i 2022 kan man ikke bare efterlade alt. Vi oplever, at bureaukratiet er et stort problem for russiske jøder, der flytter til Israel. Vi kommer tilbage, så behandl os ikke som nogen, der bare vil have et udenlandsk pas. For det er ikke tilfældet,« siger hun.

De personer, avisen har talt med, ønsker ikke at stå frem med deres rigtige navn, fordi de frygter de russiske myndigheder, hvis deres udtalelser opfattes som en kritik af Rusland.