Det højeste daglige smittetal i to måneder

Det succesfulde og effektive vaccinationsprogram har gjort, at Israel længe har været godt på vej ud af coronakrisen.

Men de seneste dage er tallene begyndt at gå den forkerte vej igen, efter at de daglige smittetal har været helt nede omkring nul.

Søndag blev der registreret 49 tilfælde, hvilket var en stigning i forhold til de forrige dage. Tirsdag var der så melding om 125 nye smittede. Det er det højeste daglige antal siden 20. april.

Selvom der stadig er tale om relativt lave tal, vækker udviklingen bekymring. Især fordi det er den såkaldte deltavariant, der driver smitten.

 

Indrejsende går ikke i karantæne

Meget tyder på, at stigningen skyldes personer, der rejser ind i landet uden at overholde karantænereglerne. Derfor vil myndighederne skrue på størrelsen af bøden for at overtræde reglerne, sådan at man fremover vil skulle betale 5000 shekel (knap 10.000 kr.).

Der er lige nu 434 aktive coronatilfælde i Israel. Af dem er 78 børn. Og netop børnene vil være i risiko for at blive smittet, fordi de ikke er vaccineret. For nylig besluttede man at tilbyde vaccine til alle i alderen 12-15 år.

Det er især i byen Binyamina, som ligger mellem Tel Aviv og Haifa, at smitten er brudt ud. Her er der 89 smittede. I Jerusalem er der til sammenligning kun 34.

En borger i Binyamina fortæller, at byen er præget af frygt og usikkerhed, og at man føler sig »taget tilbage til begyndelsen af pandemien«. Også her i byen mener mange, at udbruddet skyldes folk, der ikke har overholdt karantænereglerne. Og det er man vred over. Lige nu er rigtig mange af byens børn i karantæne, fordi de har været nærkontakt til en smittet.

Det er vigtigt at understrege, at der er tale om relativt små udbrud. Det, der fylder, er altså primært frygten for, hvad det kan udvikle sig til. Israelerne har jo lært af bitter erfaring, at smittetallene kan eksplodere. Dog finder mange trøst i, at vaccinen denne gang forventes at forhindre den helt store bølge.