Det laveste smittetal siden december

Søndag viste de israelske smittetal godt nyt. 3,7 procent af de testede fra dagen før havde coronavirus. Det er den laveste procent i næsten tre måneder.

De 3,7 procent svarede til 2.331 personer, som har fået sygdommen. For blot en måned siden var de daglige smittetal helt oppe på omkring 7.000. Vi skal helt tilbage til 7. december for at finde et dagligt smittetal, der var levere end søndagens.

Kontakttallet er faldet til lige omkring 1.

Den gode udvikling kommer – måske lidt overraskende – samtidig med en gradvis genåbning af det israelske samfund. En genåbning, som fortsatte søndag, hvor endnu flere skolebørn (nu også eleverne i 7.-10. klasse i områder, der ikke har meget høje smittetal) kunne komme i skole, og hvor man åbnede op for, at endnu flere personer kan rejse ind i landet – til at begynde med 1.000 om dagen og forhåbentligt 3.000, inden ugen er omme.

Også landets restauranter og cafeer kunne søndag åbne mere op. Og institutioner for videregående uddannelser samt religiøse uddannelsessteder kan nu byde velkommen til personer, der enten er vaccineret eller har haft coronavirus.

 

Ser stadig på fremtiden med skepsis

På trods af de gode tal er lederen af landets coronaindsats, Nachman Ash, stadig skeptisk med hensyn til fremtiden.

Fredag sagde han, at Israel sagtens kan ende i en fjerde nedlukning for at bekæmpe sygdommen. Og søndag sagde sundhedsminister Yuli Edelstein, at israelerne skal forvente at leve med coronavirus de næste mange år.

 

Godt vaccinenyt

Det helt store middel i kampen er selvfølgelig landets vaccineprogram. Lige omkring 5 millioner mennesker i landet har nu fået første skud af vaccinen, og 3,8 millioner af dem har også fået andet skud. Ifølge premierminister Netanyahu har Israel færdigvaccineret hele den voksne befolkning ved udgangen af april. Man er også begyndt at vaccinere gravide.

Vaccinationsprogrammet for de cirka 120.000 palæstinensere, der bor på Vestbredden, men enten pendler til Israel for at arbejde eller arbejder i en af de israelske bosættelser på Vestbredden, er nu også kommet godt i gang.