Det mindede om en børnehave, da Bennet blev valgt som premierminister

Der er forskel på dansk og israelsk politik. Også når det gælder standarderne for god opførsel og respekt for politiske modstandere.

Det blev meget tydeligt, da Naftali Bennet søndag endegyldigt blev godkendt som Israels nye premierminister.

 

Måtte smide medlemmer ud af salen

Det kan være hårdt at miste magten. Især efter to et halvt års kamp for at holde fast i den med det yderste af neglene. Men man skulle alligevel tro, at civiliserede politikere kunne finde ud af at holde den gode tone og vise respekt for parlament, regering og premierministerembede. Det var dog ikke tilfældet søndag i Knesset.

Under Bennets tale begyndte medlemmer af Likud, Religiøs Zionisme og de ultraortodokse partier at råbe skældsord såsom »løgner« og »forbryder« mod Bennet. Det betød, at vagter måtte tage Religiøs Zionismes leder, Bezalel Smotrich, og sætte ham uden for døren, indtil han var kølet af. Bennet måtte flere gange holde pause i sin tale, fordi der blev råbt og skreget.

Det bizarre optrin kan ses i dette klip på YouTube

 
Smotrich bliver smidt ud af Knesset-salen. (Foto: Youtube)

Brugte billeder af terrorofre

Medlemmer af Religiøs Zionisme havde medbragt store billeder af terrorofre, som de holdt op, mens de råbte »skam dig«. Det gjorde de angiveligt, fordi det arabiske parti Ra’am er med i regeringen og ifølge Religiøs Zionisme »støtter terror«. Et nært familiemedlem til de ofre (en familie med far, mor og børn), hvis billeder blev vist, har efterfølgende taget skarp afstand og sagt, at det var usmageligt at vise billederne.

En af de journalister, der også var til stede i salen, betegner optrinnet som »dybt pinligt«. Når man ser videoklip fra salen, er det da også svært at tro sine egne øjne.

 

Svær finanslov venter

Ikke desto mindre blev regeringen indsat, og en af de første store opgaver er at få vedtaget en finanslov. Det står den nye finansminister, Avidgor Lieberman, i spidsen for.

De politiske kommentatorer mener, at det bliver en svær opgave, fordi de mange partier har forskellige prioriteringer. Lieberman selv har for eksempel sagt, at han ønsker et stop for skattestigninger. Mens transportminister Merav Michaeli eksempelvis ønsker store investeringer i den offentlige transport. To ting, der kan blive svære af forene.