Donerer 40 millioner svenske kroner til jøder i Malmø

Malmø har tidligere været en by med rigtig mange jødiske indbyggere og med et blomstrende jødisk liv. Men der er sket en ændring de seneste år.

I takt med at byen har fået en større og større andel af borgere, som er flyttet til fra muslimske lande, er byens jøder kommet under større og større pres. I 2006 var der 1300 medlemmer af det jødiske samfund, og i dag er der omkring 400 tilbage.

Mange har oplevet jødehad – de fleste i form af antisemitiske tilråb – og nogle i form af fysisk vold. For eksempel er jøder blevet overfaldet på vej til synagogen. Det har fået størstedelen af Malmøs jødiske befolkning til at forlade deres by. For samtidig med at der altså er personer i Malmø, der truer det jødiske samfund, har jøderne oplevet, at byens og landets politikere har gjort alt for lidt ved problemet.


Synagogen i Malmø, hvor det jødiske samfund er blevet mindre og mindre på grund af chikane fra især byens muslimske befolkning. (Foto: Ole Andersen)

Donerer 4 millioner årligt

Nu har to svenske erhvervsledere så valgt at skride til handling og kompensere for politikernes manglende assistance. Lennart Blecher, der selv er jøde, og Dan Oloffson har således valgt at donere hele 4 millioner svenske kroner hvert år i ti år til Den Jødiske Forsamling i Malmø. Pengene skal gå til aktiviteter, til synagogen og ikke mindst til at øge sikkerheden for byens jøder – for eksempel vagter og overvågningskameraer ved de jødiske institutioner.

Om baggrunden for beslutningen siger Dan Oloffson: »Malmø har været et fristed for den jødiske befolkning. Man har kunnet leve her uden at blive chikaneret. Men sådan har det ikke været på det seneste. Malmø er på vej til at miste sin jødiske befolkning og har fået et antisemitisk rygte. Det er en katastrofe for byen. Når nu politikerne ikke kan gøre noget konkret, så findes der i hvert fald mennesker, som gør noget, og forhåbentlig kan det indgyde lidt håb,« siger han til SVT Nyheder.

De to erhvervsledere har også et mål om at indgå et samarbejde med kommunen om at bekæmpe antisemitisme.

Og faktisk sker der allerede noget på den front. Det er nemlig besluttet, at Malmø i oktober 2020 skal være vært for en konference mod antisemitisme. Den afholdes i anledning af 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz. Det meddelte den svenske statsminister Stefan Løfven i maj.