Lørdag: Drager fra Gaza skyld i mindst 20 ildebrande

Hundredvis af drager med eksplosive genstande og brændende materiale er blevet sendt ind over det sydlige Israel i de seneste efterhånden mange uger. Dragerne er blevet palæstinensernes nye hovedvåben i deres kamp mod Israel, efterhånden som masseprotesterne ved grænsehegnet er blevet mindre i omfang.

Lørdag forårsagede de ildebrande mindst 20 steder. Store mængder afgrøder blev ødelagt. Også mange parker og skove i det sydlige Israel er blevet ødelagt. Israel har ikke overblik over det økonomiske omfang af skaderne, men der er tale om mange millioner shekel. I denne video fortæller en ung mand med maske, at man "forsøger at sætte ild til deres gårde og ramme dem, hvor vi kan".

Søndag aften og i løbet af natten kom der så et israelsk svar på de mange drager. Luftvåbenet angreb Hamas-lokationer i Gaza. Ifølge det israelske militær ramte man ni steder – ingen personer kom til skade. Et af målene var en bil, som angiveligt tilhører en af de personer, som er ansvarlig for de mange branddrager. Angrebet må ses som en kraftig advarsel til Hamas om, at Israel er i stand til at ramme højtstående personer, og at man overvejer at gøre det, hvis dragerne fortsætter med at brænde israelsk jord af. Det er ikke nødvendigvis Hamas, der står bag alle dragerne. Men terrorgruppen kontrollerer Gaza, og derfor holder Israel dem ansvarlige. Israel handler også ud fra den forudsætning, at Hamas kan stoppe drageangrebene, hvis de vil.

De israelske luftangreb fik Hamas til mandag morgen at afsende tre raketter, hvoraf den ene landede i Gaza og de to andre i åbent landskab i Israel. Ingen personer kom til skade. Raketterne betød, at israelere i området tæt på Gaza måtte op midt om natten og søge ly i beskyttelsesrum.

 

Kan udvikle sig til krig

Hverken Israel eller Hamas ønsker, at angrebene udvikler sig til regulær krig. Samtidig vil Israel ikke acceptere de brændende drager, som man betragter som terrorangreb. Lige nu ser det ud til, at angreb mod ubemandede Hamas-lokationer – eksempelvis våbenlagre – er Israels middelvej, hvor man reagerer på terrordragerne, men samtidig forhindrer, at situationen udvikler sig til regulær krig.

Men status quo ved Gaza kan næppe opretholdes i lang tid. Det vil sige, at de vekslende angreb mellem palæstinenserne og Israel på den lidt længere bane enten vil aftage eller intensiveres. Hamas forsøger at bevare den internationale opmærksomhed på Gaza og holde gang i March of return-protesterne mod Israel, som har stået på siden 30. marts. Og Israel forsøger at svare så tilpas hårdt igen, at palæstinenserne lider tab og sættes tilbage, samtidig med at de ikke føler sig tvunget til at svare endnu hårdere igen – for ikke at tabe ansigt.

 

Eliminerer terrorcelle på Vestbredden

Mens modstanden mod Israel i Gaza involverer den brede befolkning, operer Hamas på Vestbredden mere i det skjulte i form af mindre terrorceller, der planlægger angreb.

I byen Nablus i den nordlige del af Vestbredden, det bibelske Samaria, har den israelske sikkerhedstjeneste Shin Bet afsløret en Hamas-terrorcelle på cirka 20 personer. Ifølge Shin Bet var gruppen meget aktiv og havde blandt andet planlagt bombeangreb i Jerusalem, i Tel Aviv og i bosættelsen Itamar samt skudangreb forskellige steder på Vestbredden. Cellen opstod angiveligt sidste efterår. For nylig arresterede Shin Bet cirka tyve medlemmer, heriblandt de to ledere, som begge er midt i trediverne. De fleste af medlemmerne har forbindelse til Hamas og har været involveret i terror tidligere. Efterretningstjenesten fandt også bomber på 10 og 15 kilo, som kunne aktiveres via mobiltelefon.

Afsløringen er en stor sejr for Israel. Og i det hele taget er Hamas presset. Godt nok har de haft held til at samle titusindvis af demonstranter i løbet af april og maj, og de formåede også at fremprovokere stor international kritik af Israel. Men det ser ud til, at de langvarige resultater er udeblevet.

USA’s ambassade ligger nu i Jerusalem. Grænsehegnet står stadig. Og den humanitære situation i Gaza er stadig elendig, og situationen er uholdbar. Det sidste skaber problemer for Israel, fordi det øger faren for krig. Men det skaber også store problemer for Hamas, som godt nok forsøger at bruge elendigheden til at opildne til had mod Israel. Men når resultaterne udebliver, kan det meget vel blive vendt til utilfredshed med Hamas også blandt befolkningen, som havde håbet på en forsoning mellem Hamas og Fatah her i foråret. Det egyptiske initiativ, som ville have givet den civile kontrol i Gaza til Fatah og skabt en smule stabilitet, faldt dog til jorden.

De næste uger vil vise, om de brændende drager for alvor sætter ild til forholdet mellem Israel og Hamas, eller om flammerne blot vil ligge og ulme, indtil de igen blusser op.