Efter stor militærøvelse: Bevæbnet palæstinenser krydser grænsen

Natten til torsdag forsøgte en palæstinensisk mand at trænge igennem det hegn, der adskiller Israel og Gaza. Manden var bevæbnet med en kalashnikov og et antal håndgranater. Da det lykkedes ham at trænge ind i Israel gennem hegnet, begyndte han at skyde mod de israelske soldater og kastede mindst en granat imod dem, siger IDF’s talsmand Ronen Manelis. Granaten sårede en soldat, mens to andre blev lettere såret i forbindelse med angrebet.

Efter ganske kort tid kom der flere soldater til stedet, som skød mod manden og dræbte ham. Man valgte også at lukke flere veje i området og at sende soldater til de nærliggende israelske landsbyer.

Fra israelsk side ser man meget alvorligt på hændelsen, selvom det ifølge Ronen Manelis ikke er sjældent, at palæstinensere forsøger at passere grænsen. Hans formodning er, at manden handlede på egen hånd og ikke på ordre fra terrorgruppen Hamas, som har kontrollen i Gaza.

Dette kan give håb om, at hændelsen ikke er et tegn på en eskalering af situationen ved Gaza, hvor der hen over sommeren har været relativt roligt. I foråret var der ellers store uroligheder, da palæstinensere genoptog både raketangreb og deres brug af brændende balloner og drager, som blev sendt ind over det sydlige Israel. Lige nu er det en uofficiel våbenhvile, der holder tingene i ro. Den indebærer blandt andet, at Israel tillader Qatar at give mange millioner dollars til Hamas.

Personen, som mistede livet under sit angreb mod israelske soldater, var bror til den mand, som ligeledes mistede livet tidligere på året under kampe ved grænsehegnet, og som fik stor medieopmærksomhed, fordi han sad i kørestol.

Israel opbevarer lige nu liget af den dræbte mand fra i nat. Og det vil de måske blive ved med. Familien til en af de unge israelske soldater, som blev dræbt under Gazakrigen i 2014, og hvis lig er i Hamas’ varetægt, har henvendt sig til premierminister Netanyahu og krævet, at Israel beholder liget til en forhandling om at få deres søns lig udleveret.

 

Største militærøvelse siden 2014

Fra søndag til onsdag har det israelske militær gennemført en meget, meget omfattende øvelse ved og omkring Gaza. Her forberedte man sig på angreb fra havet, evakuering af sårede soldater, operationer på jorden inde i Gaza samt evakuering af civile.

Aviv Kohavi, som har været chef for IDF siden januar, sagde efter øvelsen: ”Mit indtryk er, at vores niveau med hensyn til at være godt forberedt på kampe i Gaza, er meget højt.”

Ifølge The Times of Israel er der flere situationer, hvor IDF fokuserer på at vise tilbageholdenhed. For eksempel når det gælder bevæbnede Hamassoldater, der befinder sig tæt på hegnet. I nogle tilfælde er de nemlig til stede for at forhindre demonstrationer i at eskalere. Derudover er der nogle elementer, som IDF angiveligt betragter som ”grå terror”. For eksempel brændende balloner, personer, der kortvarigt krydser hegnet ubevæbnet, samt voldelige demonstrationer. Også her bliver soldaterne angiveligt instrueret i at udvise en vis tilbageholdenhed – samtidig med at man naturligvis vil gøre alt for at beskytte de civile israelere.

De seneste dages øvelse er klart et udtryk for, at Israel forventer en krig mod Hamas på et eller andet tidspunkt i fremtiden. Efter øvelsen udtalte repræsentanter for IDF, at målet i en eventuelt kommende krig ikke nødvendigvis er at udslette Hamas fuldstændig, men at påføre dem så stort et nederlag, at gruppen stadig kan bevare kontrollen med Gaza, men samtidig bliver sat kraftigt tilbage med hensyn til det erklærede mål: at udslette staten Israel.