Efter terrorangreb mod synagoge: Politikere klar til at reagere

Syv civile israelere mistede fredag aften livet i det blodigste terrorangreb i Israel i mange år. Fem mænd og to kvinder blev skudt af en ung palæstinensisk mand uden for en synagoge i Neve Yaakov – et kvarter, som ligger i Østjerusalem. Tre andre personer blev såret

Terroristen blev kort efter skudt og dræbt af israelske sikkerhedsstyrker.

Lørdag var der endnu et terrorangreb, da en blot 13-årig dreng skød og sårede to tilfældigt forbipasserende – det skete tæt på Den Gamle By i Jerusalem. Nogle danske medier skrev, at den 13-årige blev dræbt af sikkerhedsstyrker. Det passede ikke – han blev såret.

Optakten til de to angreb var en israelsk anholdelsesaktion i Jenin natten til torsdag, hvor soldaterne blev angrebet af bevæbnede mænd. Ildkampen kostede ni palæstinensere livet. Natten til fredag blev der så affyret raketter fra Gaza mod Israel – og angrebene blev besvaret af israelske angreb mod Hamas-mål.

Terrorangrebet fredag aften i Neve Yaakov er det mest dødelige palæstinensiske terrorangreb mod israelere siden 2008 (hvor otte personer mistede livet i et angreb).

 

Regeringen vil tage forskellige skridt

Terrorangrebet ser ud til at få konsekvenser i form af politiske beslutninger. Premierminister Netanyahu mødtes søndag med sikkerhedskabinettet (en mindre gruppe bestående af højtstående ministre og embedsfolk). Efter mødet lød budskabet, at man vil »kræve en pris af terroristerne og dem, der støtter dem«. Det kan ske på flere måder:

  • Netanyahu sagde, at regeringen vil »styrke bosættelserne« - uden at uddybe yderligere.
  • Der ser ud til at være stort flertal for en lov, der skal sikre, at man kan tage statsborgerskabet fra personer, som har fået terror-kompensationspenge fra Det Palæstinensiske Selvstyre. Selvstyret betaler ofte månedlige beløb til terrorister, der sidder i israelsk fængsel.
  • Også familiemedlemmer, der støtter terrorister, risikere at miste visse rettigheder som følge af deres støtte.
  • Netanyahu har talt om, at det skal være lettere for civile israelere at få tilladelse til at bære våben.
  • National sikkerhedsminister Itamar Ben Gvir sagde efter angrebet, at han ønsker at indføre dødsstraf for terrorister.
  • Sikkerhedsstyrker har været meget hurtige til at rømme terroristens hjem, hvor hans familie også boede, og lukke det helt af. Senere vil huset blive jævnet med jorden, men den proces plejer at tage flere måneder (på grund af jura). Aflukning af hjemmet er sommetider et middel, der anvendes i stedet for destruktion af en terrorists hjem. Det er sjældent, at hjemmet lukkes af i perioden frem mod destruktion.