Efter terrorbrande blomstrer de sydisraelske marker

For tre måneder siden var de sydisraelske marker sorte. Der var ikke meget tilbage, efter at palæstinensere fra Gaza gennem flere måneder havde sendt brændende drager og balloner ind i området. De satte ild til mere end 4000 hektar jord og ødelagde for hundredvis af millioner kroner. Naturen, dyrelivet og landbruget blev totalt ødelagt.

 

Ny vækst

Ilden har gjort, at det nu, hvor forårstegnene spirer frem i Israel, er andre blomster og planter, der kan ses på markerne.

Især én blomst dominerer landskabet, nemlig den røde anemone, som har lettere ved at vokse frem, fordi andre planter er blevet ødelagt. I dag er det svært at tro, at der har været brand, for mange steder er markerne allerede nu en smuk blanding af grønne planter og de røde blomster. Få steder kan man se sorte pletter.

Men ifølge Kobi Sufer, som er leder af naturmyndighederne i området, er der ikke nødvendigvis flere røde blomster i år, end der plejer at være. Grunden til, at de er så synlige, er derimod, at mange af de øvrige planter, som plejer at vokse højere op end anemonerne, ikke kan gro i år på grund af ilden.

Og selvom landskabet er smukt lige nu, betyder det på ingen måde, at konsekvenserne af terroren er overstået. Ifølge Sufer er myndighederne ved at undersøge de langtrækkende konsekvenser for dyrelivet og plantelivet i området. »Fødekæden her er meget skrøbelig. Hvis et eller to elementer bliver beskadiget, kan det påvirke mange ting. (…) Vi har mistet stort set alle skildpadder og mange slanger og krybdyr,« siger han.

 
De røde anemoner blomstrer i det sydlige Israel. I år er de meget synlige, fordi de ikke drukner i mængden af mange andre planter. 

Frygter flere brande

Han og beboerne i området frygter dog, at det ikke er slut. At der vil blive påsat flere brande, og at tabene vil blive endnu større.

De seneste uger har været relativt rolige. Men i går blev der affyret en raket fra Gaza, og Israel svarede igen ved at angribe Hamasmål. Våbenhvilen mellem de to parter er derfor meget skrøbelig.

Skulle der komme en anden bølge af brande, kan det blive fatalt for det sårbare naturliv, som lige nu forsøger at rejse sig fra de døde. De røde markblomster vidner om, at der er håb. Men også de kan lynhurtigt gå op i røg, hvis situationen udvikler sig.