Efterretningschef: Politisk ustabilitet kan have medført terrorangreb

Der er en sammenhæng mellem de seneste tre-fire års politiske ustabilitet i Israel og det store antal af terrorangreb begået af palæstinensere. Det har Shin Bet – Israels efterretningstjeneste, som tager sig af indenrigs anliggender – konkluderet.

Shin Bets chef, Ronen Bar, sagde for nylig, at afhøringer af terrorister og andre efterretninger tydeligt viser, at »politisk ustabilitet og intern splid (…) er en opmuntring til terrororganisationer og individuelle terrorister.«

Ronen Bar talte om Israels »nationale modstandskraft«, som i mange år har været stærk. Det er der ændret på de seneste år, hvor Israel har afholdt (snart) fem valg på tre et halvt år. De mange valgkampe har været beskidte og politikerne har beskyldt hinanden for at de værste ting. Det har spredt sig til befolkningen, hvor uenighederne er blevet større, og hvor politikerleden er vokset i samme periode.

 

Har forhindret hundredvis af angreb

I foråret blev Israel ramt af en bølge af terrorangreb, der kostede 19 menneskeliv. Men det er ikke kun foråret, Ronen Bar henviser til, når han taler om det øgede antal angreb.

For han kunne nemlig afsløre, at Shin Bet i løbet af hele året har forhindret hele 312 »markante terrorangreb«.

Det er blandt andet sket gennem usædvanligt mange aktioner på Vestbredden, hvor man har foretaget mere end 2.000 anholdelser. Den store antiterror-indsats har fået navnet »Break the Wave« (Bryd Bølgen).

Det Palæstinensiske Selvstyre har for nylig sagt, at de mange aktioner og raids på Vestbredden kan have den modsatte effekt og medføre »en tredje intifada«. Altså endnu en periode med rigtig mange palæstinensiske terrorangreb.

Egentlig samarbejder de israelske og palæstinensiske sikkerhedsstyrker om at sikre ro og orden på Vestbredden. Men samarbejdet er ikke det bedste for tiden. Israel mener ikke, palæstinenserne gør nok for at bekæmpe terror, mens Selvstyret har sagt, at de ikke har tænkt sig at være »Israels sikkerhedsstyrke«.