Egypten som fredsmægler: Israel kræver stop for demonstrationer, men forbereder sig på dramatisk lørdag

Siden onsdag aften har egyptiske repræsentanter været i Gaza efter at have holdt møde med israelerne. Som så ofte før agerer Egypten mægler i forsøget på at forhandle en våbenhvile på plads mellem de to parter, som de seneste uger har været tæt på en ny krig.

Ifølge det israelske medie Ynet kunne egypterne præsentere Hamaslederne for følgende israelske krav:

  • Hamas skal standse de voldelige optøjer, som den seneste tid har fundet sted de fleste nætter. Der er ikke tale om demonstrationer, men uro, hvor palæstinensere har kastet med sten og brandbomber mod grænsevagter for at skabe forvirring.
  • De ugentlige demonstrationer (i dagtimerne) skal standse. Men kravet til den kommende lørdags demonstration er »blot«, at den skal være ikke-voldelig.
  • Der må ikke sendes flere brændende balloner ind over Israel. Disse har hærget marker og naturområder i store dele af 2018, og i de seneste uger er palæstinensere igen begyndt at sende dem afsted. Blandt andet onsdag, hvor en ballon med en eksplosiv genstand landede hele 20 kilometer fra grænsen til Gaza.

Til gengæld har Israel angiveligt tilbudt følgende til Hamas:

  • Man vil sende flere lastbiler med varer ind over grænsen.
  • Man vil gøre import og eksport lettere.
  • Man vil i højere grad støtte FN’s udviklingsprojekter i Gaza.
  • Man vil udvide den zone, hvor det er tilladt at fiske.
  • Man vil levere mere elektricitet.

Det forlyder, at Hamas er villig til at opfylde kravene om at standse de natlige optøjer og de brændende balloner, men at man ikke vil standse de ugentlige march-demonstrationer.

I Israel fokuserer man lige nu på demonstrationen lørdag, som markerer årsdagen for March of Return. Det er navnet på de demonstrationer, som Hamas står bag, og som har det erklærede mål at rive grænsehegnet ned og invadere Israel. På lørdag forventes mange, mange tusind palæstinensere ved hegnet. Israel har indkaldt ekstra soldater til området, fordi man frygter, at situationen kan komme ud af kontrol.

Lige nu lader der til at være en pause i angrebene. Og det er sandsynligt, at det vil fortsætte indtil lørdag.

 

Utilfredse med Netanyahu

I en spørgeskemaundersøgelse foretaget for israelske Walla News blev deltagerne stillet spørgsmålet: ”Baseret på angrebene de seneste dage, er du så tilfreds eller utilfreds med premierminister Netanyahu?”.

Her svarede 56 procent, at de ikke er tilfredse. 38 procent er tilfredse. Og 5 procent svarede ”Ved ikke”. Blandt dem, der stemmer på LIkud, er 3 ud af 4 tilfredse.

Der er ingen tvivl om, at langt størstedelen af dem, som er utilfredse, ønsker et hårdere modsvar mod Hamas. I en anden undersøgelse svarer 53 procent, at det israelske modsvar var ”for svagt”. Kun 3 procent svarer, at det var ”for voldsomt”.