En israeler dræbt – og luftalarm nær Jerusalem

Kampene mellem Israel og Islamisk Jihad fortsætter fredag efter en stille nat uden angreb i mere end 10 timer. Det tydede på, at en våbenhvileaftale var i stand, men det er altså ikke tilfældet, viser det sig fredag formiddag.

Her affyrede Islamisk Jihad en ny ladning raketter og granater. De havde retning dels mod byerne tæt på Gaza, dels mod et område nær Jerusalem. Således lød der luftalarm i Beit Shemesh, som er en forstad til Jerusalem, og i Gush Etzion, som ligger på Vestbredden syd for Israels hovedstad.

Israels missilforsvar har elimineret langt de fleste raketter, men en enkelt raket slap igennem tæt på bosættelsen Bat Ayin syd for Jerusalem. Også i Sderot landede en raket her til morgen og smadrede et hus, der heldigvis var tomt for mennesker.

Israel har fredag formiddag bombet fire lokationer tilhørende Islamisk Jihad, meddeler den israelske hær. Det er alle steder, hvorfra der bliver affyret skyts mod Israel.


Beboerne her i Jerusalem-forstaden Beit Shemesh måtte fredag søge ly i beskyttelsesrum, da luftalarmen lød. (Foto: Ole Andersen)

Mand i Rehovot død

Torsdag aften kostede kampene for første gang liv på israelsk side. Det skete i byen Rehovot, som ligger lidt syd for Tel Aviv. Mandens identitet er stadig ikke offentligt kendt, men der er angiveligt tale om en 70-årig mand. Han befandt sig ikke i et beskyttelsesrum, selvom luftalarmerne havde lydt i Rehovot.

Israels hær har senere sagt, at der var en fejl i missilskjoldet, Jernkuplen, som gjorde, at den dødbringende raket ikke blev skudt ned i luften. Det skulle dog være en fejl, som ikke er generel for systemet.

På palæstinensisk side lyder det seneste dødstal, som de palæstinensiske myndigheder har meldt ud, på 31.

Indtil videre holder Hamas sig på sidelinjen, hvilket giver håb om, at kampene snart kan afsluttes. Egypten forsøger fortsat at forhandle en våbenhvile på plads.