En weekend med mange raketangreb fra Gaza

Natten til både lørdag, søndag og mandag er der blevet affyret raketter fra Gaza ind over det sydlige Israel.

Værst gik det for sig natten mellem fredag og lørdag, hvor der blev affyret mindst 36 raketter. Nogle blev elimineret af Israels missilskjold, men flere landede i byerne i området tæt på Gaza. Både bygninger og biler blev beskadiget. Israel svarede igen ved at angribe Hamas-lokationer i Gaza. Der var også nogle raketter, som ikke krydsede grænsen og derfor landede i Gaza.

 

Angreb fortsatte trods advarsler

Det voldsomme angreb fik premierminister Netanyahu til at bede det israelske militær om at »forberede sig på ethvert scenarie«.

Angrebene fortsatte da også lørdag aften og natten til mandag, dog med færre raketter.

Søndag aften blev en enkelt raket sendt afsted. Og midt om natten blev der affyret tre raketter, som udløste alarmer i blandt andet Sderot. Her kom fire personer til skade, fordi de faldt, mens de løb mod beskyttelsesrum – heriblandt en gravid kvinde.

Mens Israel altså svarede igen på det første angreb med at ramme Hamasmål, valgte man – noget bemærkelsesværdigt – at holde igen søndag og mandag.

Mandag morgen har Israel til gengæld lukket for adgang til havet ud for Gaza, sådan at de palæstinensiske fiskere ikke må sejle ud. Først havde man begrænset den zone, der må fiskes i, fra 15 sømil ud for kysten til 9 sømil. Men da angrebene fortsatte, valgte man helt at lukke adgangen til havet. Det er et af de midler, Israel nogle gange vælger at tage i brug, når de angribes fra Gaza.

 

Flere grupper står bag

Det er terrorgruppen Hamas, der kontrollerer Gaza, og som Israel holder ansvarlig. Men grupperne PFLP og Al-Aqsa-Martyrernes Brigade har taget ansvaret for affyringerne natten til lørdag – som altså var det klart mest omfattende angreb.

Angrebene skal ses i sammenhæng med den uro, der har været i Jerusalem den seneste uges tid, hvor palæstinensere har været i sammenstød med jødiske grupper og politiet flere gange.

Damaskusporten har været centrum for begivenhederne. Det er almindeligt, at muslimer samles på pladsen ved porten under ramadanen, som begyndte 13. april. Men de israelske myndigheder har indtil søndag aften forbudt folk at samles der på grund af corona. Søndag aften valgte man dog at ophæve forbuddet.

Det er langtfra givet, at det så vil få urolighederne til at lægge sig. Hamas har opfordret palæstinensere i Østjerusalem til at »fortsætte mobiliseringen i Den Gamle By og ved portene«.