Endnu en allieret vender sig mod Netanyahu – men kan Gideon Sa’ar vælte ham?

I sidste uge meddelte Gideon Sa’ar, at han forlader Likud for at stifte sit eget parti, Nyt Håb, og udfordre sin nu tidligere partifælle Benjamin Netanyahu ved det næste parlamentsvalg.

Sa’ar har længe været Netanyahus interne rival i Likud. Ved formandsvalget i december 2019 var han den eneste, der udfordrede ham – men Netanyahu vandt en klar sejr. Og efter parlamentsvalget i marts 2020 lykkedes det så Netanyahu langt om længe at finde en vej til at beholde premierministerposten. En post, som han holder fast i med det yderste af neglene.

Da Sa’ar i sidste uge meddelte, at han forlader Likud, og i den forbindelse beskrev han partiet som en ”person-kult”, der ”kun handler om personlige interesser”. Han sagde også, at flere andre i partiet er enige med ham i, at Likud er blevet til et parti, der kun handler om Netanyahus person og ønsker.


Gideon Sa'ar (til højre) sammen emd Israels præsident, Reuven Rivlin. (Foto: GPO)

Meningsmålingerne ser gode ud for Sa’ar

Noget kunne tyde på, at Sa’ar rent faktisk har en chance for at gøre livet surt for sin tidligere formand. Flere meningsmålinger giver ham helt op til 17 mandater ud af 120. Likud har lige nu 36. Og nogle af Sa’ars mandater vil helt sikkert blive vundet fra Likud, som ifølge de samme meningsmålinger risikerer at dumpe helt ned på 25 mandater.

Netanyahu er ved at have samlet sig en stor flok af fjender, som tidligere var hans allierede. Ud over Sa’ar er det Naftali Bennet fra det højrenationale parti Yamina og Avigdor Lieberman fra det sekulære højrefløjsparti Yisrael Beiteinu. Det forventes også, at den nuværende forsvarsminister og ”alternative premierminister” Benny Gantz vil være i opposition til Netanyahu ved næste valg. Hans parti, Blå og Hvid, står dog kun til at få omkring 6 mandater. Sidst men ikke mindst er der Yair Lapid fra midterpartiet Yesh Atid – han har i modsætning til de andre ikke en fortid som Netanyah-allieret, men er altså også en del af oppositionen.

Udfordringen for oppositionen bliver, at både Sa’ar og Bennet har planer om at skulle være premierminister. Kan de efter et valg blive enige om, hvem af dem, der skal have posten, hvis de sammen med de øvrige oppositionspartier kan få et flertal?

Hvis meningsmålingerne holder bare nogenlunde stik, vil Netanyahu være tæt på chanceløs ved næste valg. Det skal dog understreges, at disse meningsmålinger sagtens kan nå at ændre sig markant.

 

Hvornår kommer valget?

Med Gideon Sa’ars beslutning er det blevet mere sandsynligt, at Israel ikke står over for et valg allerede til foråret, som der ellers har været meget snak om. De to personer, som i sidste ende afgør, hvornår der kommer valg, er nemlig Netanyahu og Gantz. Og de nævnte meningsmålinger har næppe givet dem lyst til at skulle ud i en valgkamp allerede om få uger. Derfor er chancen for, at de finder en måde at løse deres interne uenigheder på, nu blevet større.

Det er stadig sådan, at der automatisk udskrives valg 23. december, hvis der til den tid ikke er vedtaget en finanslov for 2020. Uenigheden går på, at Gantz kræver, at der samtidig vedtages en finanslov for 2021 (som det også hedder i regeringsaftalen fra foråret), mens Netanyahu indtil nu har nægtet også at indgå en aftale for 2021. Årsagen til det: Hvis der udskrives valg på grund af nedbrudte forhandlinger om finansloven for 2021, vil Netanyahu være premierminister under hele valgkampen. Hvis valgudskrivelsen skyldes noget andet, bliver Gantz premierminister under valgkampen. Derfor vil Netanyahu gerne vente med at vedtage finansloven for 2021, sådan at han i løbet af 2021 (inden Gantz overtager premierministerposten i oktober) kan gennemtvinge valgudskrivelse med nedbrudte finanslovsforhandlinger som begrundelse.

Det er i hvert fald den udlægning, stort set alle politiske analytikere i Israel giver.

Hvis Netanyahu vil undgå valgudskrivelse 23. december må han dog acceptere Gantz’ krav om at få vedtaget 2021-finansloven nu og her. Og derfor vil han have dårligere kort på hånden næste år, hvor Gantz i så fald nærmest vil være sikker på at blive premierminister. Enten til oktober, hvor det sker helt automatisk. Eller under en valgkamp, hvis der udskrives valg inden oktober.