Endnu en arabisk terrorist løsladt efter 40 års fængsel

Maher Younis og hans fætter Karim Younis dræbte i 1980 den israelske soldat Avraham Bromberg. De tilbød ham et lift, overmandede ham og skød ham i hovedet. Han blev fundet i vejkanten og døde få dage senere.

Først tre år efter blev de to gerningsmænd anholdt og dømt. De fik livstid, men i 2012 ændrede den daværende præsident, Shimon Peres, dommen til 40 års fængsel. De 40 år er nu gået, og torsdag blev Maher Younis løsladt – få uger tidligere blev Karim det samme.

De to fætre er arabere og statsborgere i Israel. De kommer fra byen Ara i den nordlige del af landet.

Ved Mahers hjemkomst var der mange fra byen, som var mødt op for at tage imod ham. Men der var ikke den offentlige fejring, som fandt sted, da Karim blev løsladt. National sikkerhedsminister Itamar Ben Gvir havde nemlig nøje instrueret politiet i at forhindre lignende fejringer. Han havde også indskærpet, at politiet skulle slå hårdt ned på eventuelle ytringer om støtte til terror. Det var også forbudt at vise palæstinensiske flag. Inden løsladelsen havde politiet mødtes med familien, som havde accepteret kravene – og ikke inviteret til formel fejring.

Ikke desto mindre var det til stor bevågenhed, at Maher Younis kom hjem. Både medier, venner og bekendte var mødt op.

 Flere fra den israelske højrefløj har ytret ønske om at fratage Younis-fætrene deres israelske statsborgerskab.

 

Livstegn fra Gazafange

Mens Maher Younis nu kan nyde sin frihed, er det modsatte gældende for den civile israeler Avera Mengistu, der holdes fanget af den palæstinensiske terrorbevægelse Hamas og har været det i otte år. Han krydsede selv grænsen til Gaza og blev kort efter taget til fange. I denne uge kom det første livstegn i mange år fra ham. Hamas offentliggjorde nemlig en video af Mengistu, der oplæser en udtalelse.

Det skete i forbindelse med at Israels hær har fået ny øverstbefalende, da Aviv Kochavi er afløst af Herzi Halevi. Det oplæste budskab lød blandt andet, at Halevi nu må bære ansvaret for de mange fejl, som Kochavi – ifølge Hamas – begik i sin tid som hærchef.

Ud over Mengistu er også en anden civil israeler i Hamas’ fangenskab. Terrorgruppen har også de jordiske rester af de to soldater Hadar Goldin og Oron Shaul. Hamas ønsker at bruge dem som afpresning til at få løsladt mange af de arabiske/palæstinensiske fanger i israelske fængsler. Fanger som for eksempel Maher Younis.

Tilbage i 2011 blev den israelske soldat Gilad Shalit løsladt af Hamas – som betaling løslod Israel cirka 1000 palæstinensiske fanger.