Facebook lukker falske kontoer med antiisraelsk propaganda

Politisk propaganda via falske profiler på de sociale medier er et fænomen, som har eksisteret i nogle år. Det mest kendte eksempel er Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016. Men fænomenet berører også Israel. Det er netop kommet frem, at iranske grupper, som har forbindelse til landets regering, gennem flere år har spredt antiisraelske og propalæstinensiske nyheder fra falske profiler.

Tirsdag meddelte Facebooks direktør, Mark Zuckerberg, at man netop har lukket 652 kontoer – personlige profiler samt grupper og sider. Kontoerne er oprettet af fire grupper, hvoraf tre har forbindelse til Iran og en har forbindelse til Rusland.

De mange kontoer har gennem de seneste år fået tusindvis af følgere – og dermed har de fire grupper fået en meget effektiv platform for at sprede falske politiske budskaber og narrativer.

Kort tid efter Facebooks udmelding tirsdag afslørede Twitter, at man har lukket 284 kontoer på grund af ”koordineret manipulation”. Mange af disse kontoer havde også forbindelse til den iranske regering

Zuckerberg sagde tirsdag, at man ”vil se folk forsøge at udnytte mediet på enhver tænkelig måde – ikke bare personer, men også stater”.

Promoverer antiisraelsk dag

FireEye, som holder øje med misbrug af Facebook, har sagt, at den koordinerede manipulation ikke kun har det amerikanske midtvejsvalg for øje. Det politiske materiale, som spredes, rækker nemlig langt ud over amerikansk politik.

En af de grupper, som er blevet afsløret, hedder Liberty Front Press. Gruppen er forbundet til iranske statsmedier. Det kan man ifølge FireEye se ud fra IP-adresser og administratorkontoer. I 2013 begyndte gruppen af oprette adskillige falske profiler på Facebook og Instagram. På disse profiler og grupper er der blevet lagt politisk materiale ud. Og som tiden er gået, har op mod 155.000 ægte profiler meldt sig ind i de falske politiske grupper eller er begyndt at følge de falske profiler – i den tro, at de var ægte.

Ifølge FireEye er Liberty Front Press en meget indflydelsesrig gruppe, som har haft succes med at promovere politiske fortællinger, der skader Saudi-Arabien og Israel, og som er propalæstinensisk og støtter atomaftalen mellem Iran og fem vestlige stormagter – en aftale, som USA for nylig trak sig ud af.

Når det gælder konflikten mellem Israel og palæstinenserne, har mange af gruppens profiler promoveret Quds-dagen (Quds beyder Jerusalem på arabisk), som er en årlig protest mod Israel, der især markeres i de arabiske lande. Initiativet til dagen kom oprindeligt fra Iran, og den bruges blandt andet til at brænde israelske flag af og vise modstand mod zionismen.

Liberty Front Press’ metode er blandt andet at oprette hjemmesider, som giver sig ud for at være noget andet, end de er – og som de i virkeligheden selv administrerer. På de mange profiler på de sociale medier linkes der så til disse ”falske” hjemmesider.

En anden gruppe med iranske forbindelser har benyttet den metode at hacke ægte profiler og sprede politiske budskaber ad den vej.

Ud over de tre grupper med forbindelse til Irans regering, havde én gruppe forbindelse til Rusland. Ifølge Facebook har USA fundet en forbindelse mellem denne gruppe og den russiske militærefterretningstjeneste. Gruppen har forsøgt at påvirke politiske forhold i Syrien og Ukraine.

Der er altså ikke blot tale om små uafhængige grupper, der promoverer politiske budskaber og i den forbindelse opretter nogle falske profiler for at gå under radaren. Der er tale om en større koordineret indsats, som i sidste ende har forbindelse til regeringer og statsoverhoveder.

Iran advarer USA og Israel

Kampen med Iran foregår dog ikke kun online. For nylig genindførte Donald Trump økonomiske sanktioner mod Iran, i forbindelse med at han trådte ud af atomaftalen, som blev indgået i 2015.

En højtstående åndelig leder fra Iran udtalte onsdag, at ”prisen for en krig mod Iran er meget høj for Amerika. De ved, at hvis de skader dette land bare det mindste, vil USA og deres nærmeste allierede, det zionistiske regime, blive angrebet”. Iran er allieret med Hizbollah i Libanon. Desuden har iranske ledere sagt, at man kan ramme israelske byer med missiler.

Trump tilbød for nylig at mødes med den iranske leder, Ali Khamenei, men det forslag blev afvist. Lige nu er den amerikanske præsidents største problem imidlertid hans tidligere advokat, som har sagt, at Trump kort før valget i 2016 beordrede ham til at betale store summer til kvinder, som påstod at have haft en affære med Trump. Penge som blev taget fra kampagnemidlerne.