Fire israelere dræbt i terrorangreb ved bosættelse

Tirsdag eftermiddag steg antallet af dræbte i palæstinensiske terrorangreb i 2023 fra 20 til 24.

På en tankstation i nærheden af bosættelsen Eli steg to unge palæstinensiske mænd ud af deres bil og begyndte at skyde. Først mod gæster på en restaurant og dernæst mod bilister på tankstationen. Den ene af de to mænd blev skudt og dræbt på stedet af en civil, som var bevæbnet. Den anden stjal en bil fra et af sine ofre og flygtede. Et par timer senere blev han fundet af sikkerhedsstyrker i en taxa i den palæstinensiske by Tubas. Her forsøgte han at flygte og blev skudt og dræbt.

I I den nordlige del af Vestbredden - særligt området syd for Nablus - har der været mange terrorangreb. Her i Huwara har bosættere reageret på terrorangrebene ved at sætte ild til biler og bygninger. (Foto: Ole Andersen)

Fire døde og fire sårede

Fire israelske mænd mistede livet ved tankstationen. To af dem var blot 17 år. En var 21, og den sidste var 64. Tre af dem var fra bosættelser i nærheden af gerningsstedet. Derudover er fire personer såret – heraf en i kritisk tilstand.

Angrebet fik bosættere til at rasere palæstinensiske byer i området tirsdag aften. Her blev der sat ild til omkring 140 biler samt bygninger og marker. Der blev også kastet med sten, og 34 palæstinensere er blevet såret. Billeder og video fra området viser omfattende ødelæggelser.

Tidligere på året skete noget lignende i Huwara – som også er en af de byer, der blev raseret tirsdag. Tre israelere er blevet anholdt efter optøjerne.

Samtidig er en stor gruppe bosættere taget til den ulovlige udpost Evyatar. De kræver, at den bliver lovliggjort som et modsvar på drabet på de fire israelere. Dette vil der uden tvivl være opbakning til hos de to nationalreligiøse partier i regeringen. Og for nylig fik Religiøs Zionismes leder, Bezalel Smotrich, bemyndiget til at blåstemple sådan en godkendelse.

De to palæstinensiske terrorister var medlemmer af Hamas. Terrorgruppen har dog ikke taget ansvaret for angrebet.

Tidligere på ugen var der et voldsomt sammenstød i Jenin, hvor 7 palæstinensere mistede livet. Det skete, da israelske tropper ville anholde to personer i byen, men blev angrebet af bevæbnede mænd. En af de døde er en 15-årig pige. Israel siger, at det er usandsynligt, at det var en israelsk kugle, der ramte hende – men undersøger fortsat sagen.

Israelske styrker har sendt flere tropper til Vestbredden, da man forventer, at uroen og optøjerne fortsætter.