Flere israelske skoler lukker igen på grund af corona

Store dele af det israelske samfund er de seneste uger blevet genåbnet. Det gælder også skoler og institutioner.

Men rigtig mange steder har man været nødt til at »genlukke« dem. Bare i løbet af onsdag og torsdag er 14 institutioner og skoler lukket ned igen, og i alt 65 steder er lukket igen på grund af coronatilfælde.

Regeringen besluttede for nylig, at man ikke vil lukke alle skoler, men i stedet lukke dem, hvor der er virustilfælde. Og det er så det, man er i gang med nu – også de steder, hvor der blot er et enkelt tilfælde. Der er ikke nogen fast længde på nedlukningen, men nogle steder er det indtil videre kun få dage.

En skole, som er særligt hårdt ramt, er gymnasiet Rehavia i Jerusalem, hvor 160 personer er blevet diagnosticeret med coronavirus.

 
En del israelske skolebørn er sendt hjem igen efter virusudbrud på flere skoler. (Foto: Ole Andersen)

Flere dage med mange nye tilfælde

Generelt har der de seneste dage været registreret mange nye smittede i Israel, efter at smittetallene i en periode var meget lave. Fra tirsdag til onsdag var der 92 nye tilfælde, og myndighederne er derfor meget opmærksomme på, om en ny smittebølge kan være undervejs. I søndags advarede den nye sundhedsminister, Yuli Edelstein, om, at Israel kan være nødt til at lukke ned igen, fordi de mange tests viste, at andelen af positive coronatests var fem gange så høj sammenlignet med få dage forinden. Blandt andet premierminister Netanyahu har dog indikeret, at en ny nedlukning ikke er lige om hjørnet.

 

Knesset lukket på grund af smittetilfælde

Også det israelske parlament måtte torsdag lukke, fordi et medlem af det arabiske parti havde en positiv coronatest. Han siger selv, at han har været i kontakt med »tusindvis« mennesker i de seneste dage – blandt andet til en demonstration, hvor han ikke bar mundbind. Tirsdag blev hans chauffør testet positiv, og parlamentsmedlemmet har derfor været i karantæne de sidste to dage.

 

Aktuelle tal

Ser man på det samlede antal af smittede, ligger Israel på 17.429. På listen over lande mest flest smittede svarer det til en plads som nummer 43. Israel har dermed fortsat en ret lille andel af døde, når man ser i forhold til antallet af smittede. For eksempel har Danmark haft cirka 6000 færre registrerede smittede, mens dødstallet til gengæld ligger højere end i Israel, nemlig på 580, altså cirka dobbelt så mange.

Af Israels 17.429 smittede er 14.993 blevet erklæret raske igen. Af de cirka 2.500 israelere, som stadig har sygdommen, er 25 i respirator.