Flertal i Knesset for at udskrive valg: Regeringskrisen har aldrig været dybere

Onsdag eftermiddag har de 120 politikere i det israelske parlament, Knesset, stemt for et forslag om at opløse det nuværende parlament og udskrive valg. Et forslag fremsat af oppositionspartiet Yesh Atid, der ledes af Yair Lapid.

Tirsdag meddelte den ene fraktion i Israels regering , at de har tænkt sig at stemme for forslaget, som derfor fik 61 ud af 120 stemmer.

Kernen i regeringen er premierminister Netanyahus parti, Likud, og forsvarsminister Benny Gantz’ parti, Blå og Hvid. Men Gantz og Netanyahu kan ikke samarbejde om noget som helst, og derfor har regeringen længe haft en dødsdom hængende over hovedet. Den dom ser nu ud til at kunne blive eksekveret inden længe. Selvom forslaget får et flertal onsdag, skal det dog først igennem yderligere tre behandlinger og afstemninger, inden det er endeligt vedtaget.

Benny Gantz valgte i foråret at danne regering med Netanyahu efter at have været hans direkte rival i tre parlamentsvalg (som fandt sted i hhv. april 2019, september 2019 og marts 2020), der alle endte uden vinder. Gantz valgte derefter at slå sig sammen med sin rival, fordi landet stod midt i en coronakrise og havde akut brug for en handlekraftig regering – også selvom det betød, at han måtte skuffe mange af sine vælgere, som netop ønskede et alternativ til Netanyahu. Lige siden har samarbejdet mellem dem været tæt på fraværende, og senest har Netanyahu brudt et løfte om at vedtage en finanslov for 2021 sammen med finansloven for 2020. Og det lader til at være dråben for Gantz.

Tirsdag aften holdt han en tale, der satte en tyk streg under det iskolde forhold mellem ham og Netanyahu: »Jeg gik ind i regeringen med tungt hjerte, men med et helt hjerte. Netanyahu lovede enhed. Han sagde, at der ikke ville være tricks og beskidte kneb. Men han holder ikke sine løfter, og det betaler befolkningen for. Netanyahu løj ikke for mig, han løj for jer, Israels borgere« lød det i den tv-transmitterede tale.


Benny Gantz forsøgte ved tre valg (april og september 2019 samt marts 2020) af vælte Netanyahu af tronen. Til sidst indgik han en aftale om en samlingsregering med ham. Og onsdag aften forventes han så at stemme for et forslag om at udskrive valg igen.

Et spørgsmål om tid

Det kan umiddelbart virke som en chokerende nyhed, at Gantz har stemt for oppositionens forslag om at opløse Knesset.

Men det er muligt, at Gantz blot bruger afstemningen til at sende et signal til Netanyahu om, at der altså bliver udskrevet valg, hvis ikke han holder sit løfte om en finanslov for 2021. Hvis Netanyahu imod forventningen skulle bukke under for presset fra Gantz, så kan Gantz sagtens nå at sørge for, at der ikke bliver udskrevet valg. Som nævnt skal forslaget igennem hele fire behandlinger.

Skulle det ske, vil det imidlertid blot være et spørgsmål om tid, før noget andet udløser et valg. For det er tydeligt for enhver, at den nuværende regering ikke er langtidsholdbar.

 

Ikke udsigt til en klar vinder

Hvis det går stærkt, bliver der udskrevet valg til afholdelse i marts. Lykkes det Netanyahu at trække tiden, bliver det først til sommer. Og det vil han nok forsøge. Han står nemlig ikke så godt i meningsmålingerne. Godt nok kan Likud meget vel beholde positionen som det største parti. Men der er ikke udsigt til, at Netanyahu kan samle et flertal.

Til gengæld er især oppositionspartiet Yamina fra den nationalreligiøse fløj populært for tiden. De står til en fremgang fra deres nuværende 5 mandater til et sted over 20 mandater. Partiets formand, Naftali Bennet, har en klar ambition om at blive landets næste premierminister. Men også han får meget svært ved at samle et flertal, hvis meningsmålingerne holder nogenlunde stik.