FN-komite ser med kritiske øjne på palæstinensisk racisme og antisemitisme

»Det har ingen fortilfælde,« sagde en meget tilfreds Hillel Neuer fra UN Watch, da FN’s antiracisme-komite i denne uge samledes for at vurdere, om Det Palæstinensiske Selvstyre gør nok for at bekæmpe racisme – eller om de modsat ligefrem tilskynder til det. Han har ikke tidligere oplevet, at en FN-komite har været så kritiske i sin vurdering af de palæstinensiske ledere.

Vurderingen er obligatorisk, fordi ”Staten Palæstina”, som det bliver kaldt i FN-regi, har observatørstatus i FN og i den forbindelse har underskrevet nogle traktater inden for forskellige områder – eksempelvis racisme. Og derfor bliver man også selv genstand for kritisk vurdering.

Mens de fleste menneskerettighedsgrupper (fx Amnesty International og Human Rights Watch) slet ikke har engageret sig i spørgsmålet om eventuel racisme i Det Palæstinensiske Selvstyre og ikke engang mødte op tirsdag og onsdag, hvor mødet fandt sted, har NGO’erne UN Watch og NGO Monitor været særdeles aktive.

UN Watchs leder, Hillel Neuer, har set racisme-komiteens undersøgelse som en gylden mulighed for at pege på de mange områder, hvor Det Palæstinensiske Selvstyre udøver racisme eller antisemitisme over for Israel eller jøder, der bor på Vestbredden. Og Neuer er rigtig glad for, at komiteen rent faktisk udfordrede palæstinenserne og stillede kritiske spørgsmål til dem. Det sker meget sjældent i FN.

 
Ramallah, hvor Det Palæstinensiske Selvstyre har hovedsæde. (Foto: Ole Andersen)

Antisemitisme i skolebøger

De 18 medlemmer af komiteen fik i mandags en 32 sider lang rapport fra UN Watch med information og dokumentation for, at Det Palæstinensiske Selvstyre i høj grad promoverer had til jøder. En af dem, som stillede palæstinenserne kritiske spørgsmål, var Chinsung Chung fra Sydkorea. ”Flere NGO’er har peget på antisemitisme og anti-israelske fordomme og opildnen til had, især i palæstinensiske medier og i taler fra officielle repræsentanter. Kan Det Palæstinensiske Selvstyre komme med en forklaring i den henseende,” spurgte hun.

Et andet komitemedlem, Silva Albuquerque, fokuserede på de mange skolebøger, som bruges i Det Palæstinensiske Selvstyres skoler, og som indeholder antisemitisk og israelfjendsk materiale. Han spurgte den palæstinensiske delegation, hvordan de ville løse dette problem. Et tredje medlem spurgte, om der fandtes et jødisk mindretal i Palæstina, og hvordan det jødiske samfund bliver repræsenteret i medierne – og hvordan andre minoriteter, fx druserne, repræsenteres i Selvstyret.

Palæstinenserne brugte det meste af deres svar tid på at skyde skylde på ”besættelsesmagten”, Israel.

Lederen af NGO Monitor er meget tilfreds med, at FN-komiteen har lyttet til både dem og UN Watch, som altså begge har bidraget med dokumentation til komiteen. ”Palæstinenserne tvinges til at forholde sig til deres egen antisemitisme, blandt andet i deres skolebøger. Og i modsætning til i Menneskerettighedsrådet lyttede medlemmerne af denne komite til præsentationen fra UN Watch, NGO Monitor og Impact-SE og udfordrede palæstinenserne,” sagde Gerald Steinberg.

 

Racisme på otte områder

UN Watch oplister på sin hjemmeside otte områder, hvor de har dokumentation for racisme i Det Palæstinensiske Selvstyre, som er den magthavende instans på Vestbredden. De otte områder er:

 

1: Palæstinensisk lovgivning forbyder at sælge land til jøder. Personer er blevet arresteret for at have overtrådt forbuddet. Så sent som i 2018 blev en amerikansk-palæstinenser idømt livstid og hårdt arbejde.

2: Palæstinensisk lovgivning opfordrer til mord på jøder, når der udbetales penge til terrorister, der slår jøder ihjel eller forsøger på det.

3: Antisemitiske udtalelser fra præsident Mahmoud Abbas.

4: Statsstøttede tv-kanaler dæmoniserer jøder og opildner til had og terror mod Israel. Børneprogrammer hylder martyrer. Statsstøttede medier publicerer jævnligt antisemitiske tegninger – fx af jøder, der drikker en muslims blod.

5: I de palæstinensiske skoler lærer børn at hade Israel og jøder. De lærer, at staten Israel ikke har ret til at eksistere. Skoler og ungdomsinstitutioner opkaldes efter martyrer.

6: Selvstyret beskytter ikke de jøder/israelere, som ved en fejl går ind i et område, som er under fuld palæstinensisk kontrol. I mange tilfælde er personer, der har forvildet sig ind i område A, blevet overfaldet og udsat for vold.

7: Selvstyret beskytter ikke jødedommens hellige steder, som er placeret i palæstinensiske byer.

8: Kristne og samaritanere på Vestbredden oplever forfølgelse. Det har ført til, at mange kristne har måttet forlade Vestbredden. Samaritanerne har været nødt til at forlade byen Nablus.