Fodbold forener jødiske og arabiske børn

Selvom de jødiske og de arabiske byer i Israel ligger tæt på hinanden, er den mentale og kulturelle afstand ofte stor. I Givat Haviva, som ligger mellem Tel Aviv og Haifa, er det dog lykkedes at forene jødiske og arabiske børn – og også deres forældre.

Det gør man gennem Fodbold for fred-lejren, som for tredje år løber af stablen i disse dage. Her mødes cirka 75 børn, som typisk går i sjette klasse, og spiller fodbold i tre dage, mens de samtidig får ny viden om hinandens kulturer og religioner. De jødiske børn kommer fra Pardes Hana-Karkur og Gan Hashomron, mens de arabiske børn er fra Baka al-Garbiyeh, Barta'a, Iksal og Kafr Kara.

I en tid, hvor der er stor splittelse mellem jøder og arabere i Israel, giver det ifølge lejrleder Zakaria Mahameed rigtig god mening at bruge netop sport til at forene de to folkegrupper: ”Fodbold er et redskab, som vi bruger til at bringe de to grupper tættere på hinanden. Når man dyrker sport og deler børnene i blandede hold, så glemmer de, at der er en forskel på jøder og arabere. Så vil de bare vinde over modstanderholdet,« siger han til Ynet.

Han fortæller også, at mange jødiske børn ikke kender nogen arabiske børn – og omvendt: ”Det tager tid at bringe børn sammen, fordi de kommer fra hjem, hvor der er mistro og negative følelser. For mange af dem er dette første gang, de møder et barn fra det andet samfund. Mange af dem kan ikke se, hvorfor de skulle have noget at gøre med børn, som de ikke har noget tilfælles med. Men efter et par timers introduktion og aktiviteter går det op for dem, at de har meget tilfælles, og når lejren er slut, er der mange, der udveksler telefonnumre, så de kan holde kontakten,” lyder den opmuntrende erfaring fra lejrlederen.


Børn fra den arabiske landsby Uzeir i nærheden af Nazaret. (Foto: Ole Andersen)

”Den jødiske kultur er interessant”

Børnene, som deltager i lejren, nyder også fællesskabet med hinanden på tværs af etnicitet, kultur og religion. En jødisk dreng fra Pardes Hana, som er med for andet år, siger til Ynet: ”Jeg var glad for at være med sidste år og spurgte mine forældre, om jeg måtte komme med igen. Også i år kom jeg godt ud af det med de arabiske børn, og jeg var glad for at spille på hold med dem. Jeg lærte endda nogle arabiske ord.”

En af de arabiske deltagere var også begejstret: ”Jeg har lært, hvad purim er, og hvorfor børn tager særligt tøj på. Og også, hvad sabbat er. Jeg har fundet ud af, at der er interessante ting i den jødiske kultur.”

Et initiativ som Fodbold for fred-lejren bringer dog ikke kun børnene sammen, men også deres forældre, som mødes og hepper på deres børn, der spiller på samme hold.

Det er langtfra første gang, man hører en historie om, at sport eller andre former for fælles aktiviteter og konkurrencer forener jøder og arabere. Den slags giver mulighed for at mødes uden at skulle diskutere politik og religion. Det giver mulighed for at lære hinanden at kende; både personligt og med hensyn til de forskellige kulturer. Disse møder giver et helt andet indtryk, end hvis jøder og arabere danner deres forestilling om den anden part gennem for eksempel mediernes omtale af juli måneds uro på Tempelpladsen.

Lejren arrangeres af The Center for a Shared Society at Givat Haviva.