Frygter eskalering i Gaza og på Vestbredden - 17-årig dræbt i bombeangreb

Natten til fredag skete det, som er sket flere gange de seneste uger. En bevæbnet person forsøgte at trænge igennem hegnet fra Gaza til Israel, mens han kastede granater mod de israelske grænsesoldater. Terroristen blev skudt, og ingen af de israelske soldater kom til skade.

Man frygter, at situationen ved Gaza kan eskalere de kommende dage og uger frem mod valget 17. september. Israelerne har nægtet at lade endnu en sending dollars fra Qatar komme ind i Gaza via Erez-grænsen, medmindre Hamas giver en forsikring om, at de vil holde ro og orden frem mod valget.  Det har Hamas ikke givet. Om terrorgruppen vil arbejde for at øge volden ved grænsen ved fredagens demonstration, eller om de vil lægge en dæmper på, er endnu uvist. Der kommer både meldinger om, at dagens demonstration vil medføre en eskalering. Samtidig skriver Haaretz, at den Hamas-komite, der styrer de ugentlige demonstrationer, vil lægge en dæmper på.

Det, som de seneste mange måneder, har været afgørende for udviklingen, har været Israels villighed til at lade de mange Qatar-dollars ende i hænderne på Hamas og Gazas befolkning. Lige nu befinder en repræsentant for Qatar sig i Gaza, men han har altså ikke de mange millioner med. Dette kan tale for en eskalering i Gaza.

 

Selvstyret reddet på randen af fallit

Det er også økonomi, der er en den store faktor på Vestbredden, hvor forholdet mellem Israel og Selvstyret befinder sig i en krise. Det er sådan, at Israel indsamler skattepenge for Selvstyret, som man sender videre til dets hovedkvarter i Ramallah. Men for cirka et halvt år siden valgte Israel at tilbageholde et beløb, som svarer til det beløb, Selvstyret udbetaler til terrorister – eller ”martyrer”, som de kalder dem. Det har fået Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, til at afvise alle skattepengene. Han har dermed frabedt sig enorme beløb i en slags protest over, at Israel straffer Selvstyret for at belønne terrorister. Det har bl.a. betydet, at offentligt ansatte i flere måneder kun har fået halv løn.

Men nu lysner det på den front. Det ser nemlig ud til, at Selvstyret er så presset, at de nu har indgået en aftale med Israel, så skattepengene (eller en del af dem) kan styrke den hårdt ramte økonomi. Der er angiveligt tale om, at hele 2 milliarder shekel bliver frigivet, og at Selvstyret derudover fra nu af selv kan stå for indsamlingen af pengene. Nogle ser det som at Selvstyret har ”givet op” – mens den venstreorienterede avis Haaretz mener, at aftalen er sket på foranledning af de israelske sikkerhedstyrker, som frygter, at den elendige økonomi kan medføre kaos på Vestbredden.

 

17-årig dræbt af bombe

Selvom der er kommet tiltrængte shekel til Vestbredden, er situationen her langtfra stabil. Fredag morgen blev en jødisk familie ramt af en eksplosion tæt på bosættelsen Dolev. En far og hans 19-årige søn kom slemt til skade. Lillesøsteren på 17 år blev ved middagstid erklæret død. Ifølge Ronen Manelis, som er talsmand for militæret, betragter man det som et terrorangreb. Det er stadig uvist, om bomben blev kastet mod familien, eller om den var placeret et sted og blev udløst, da de kom tæt på den. Lige nu pågår en jagt på en bil, der blev set forlade stedet kort tid efter eksplosionen. Den tragiske hændelse skete ved Bubin-kilden, som er et populært sted for vandrere.