Gidsel taler ud en måned efter redningsaktion i Rafah

Den 70-årige Louis Har blev sammen med flere familiemedlemmer taget som gidsel af Hamas 7. oktober. De blev bortført fra kibbutz Nir Yitzhak og ført til Gaza, hvor de efter noget tid blev kørt til byen Rafah i det allersydligste Gaza.

Louis’ partner, Clara, hendes søster og søsterens datter blev løsladt i november i forbindelse med den aftale, som blev indgået mellem Israel og Hamas. Men Louis og hans svoger (Claras bror) blev holdt i fangenskab. Her sad de indtil 12. februar, hvor de på dramatisk vis blev reddet af israelske soldater.

Tirsdag fortalte Louis Har sin historie til israelsk Channel 12.

 

Mere vanvittigt end i film

I interviewet beskriver han blandt andet, hvordan han oplevede redningsaktionen: »Det varede få sekunder. Pludselig var der en eksplosion. Jeg troede først, det var IDF, der bombede bygningen (men det var soldater, der sprængte sig vej ind i lejligheden, red.). Jeg rullede ned af madrassen, jeg lå på, og hen mod terroristerne,« fortæller han. Der blev skudt vildt i alle retninger, husker han, og siger, at det ikke engang kunne sammenlignes med noget, han har set på film.

»Pludselig råbte nogen ”Louis, herovre”. Nogen tog fat i mit ben og sagde ”IDF, IDF. Vi er kommet for at tage dig med hjem”,« fortæller Louis.

Herefter blev han og svogeren ført ind i en pansret vogn og blev kort efter fløjet til Israel i en helikopter. Louis husker, at han spurgte den soldat, der sad ved siden af ham, om han »var sikker på, at det ikke var en film«.

 

»De vil ikke have jer hjem«

Det spørgsmål, som mange stiller sig selv, er, hvilke forhold gidslerne lever under. Louis Har siger, at han og svogeren fortalte hinanden historier for at få tiden til at gå og holde modet oppe. De fik ikke meget at spise – et stykke pitabrød om dagen, nogle gange med et løg eller en tomat.

De blev også udsat for psykisk terror. Hamas-terroristerne fortalte dem, at premierminister Netanyahu ikke var interesseret i at indgå en aftale, så de kunne blive løsladt. De fortalte også om, at israelske soldater var kommet til at skyde og dræbe tre gidsler i december – hvilket desværre var sandt. De vidste heller ikke meget om, hvad der rent faktisk skete 7. oktober. Det har de først for alvor fundet ud af efter befrielsen.

 

Redningsmand dræbt

Ved en af de mange demonstrationer, der skal lægge pres på regeringen for at indgå en ny aftale med Hamas, deltog Louis Har. Her mødte han en ung mand, som fortalte, at hans fætter havde været med til at redde Louis og svogeren ud af lejligheden i Rafah 12. februar.

Men fætteren havde desværre dårligt nyt. Da Louis Har ville give ham en besked, som han skulle give videre, blev han afbrudt: »Han fortalte mig, at han var blevet dræbt ugen forinden. Det ødelagde mig fuldstændig,« siger Louis Har til Channel 12.

Det er cirka 134 gidsler i Gaza. Men man ved stort set intet om deres tilstand – eller hvor mange af dem der er i live.