Gidselaftale viser, at Hamas er under pres

Både fredag, lørdag og søndag blev israelske gidsler frigivet af Hamas i bytte for midlertidig våbenhvile og frigivelse af palæstinensere indsat i israelske fængsler. Man forventer, at der også i dag, mandag, vil blive frigivet gidsler – selvom der i skrivende stund mangler en israelsk godkendelse af listen over gidsler, Hamas vil frigive.  

Hvis det lykkes at få godkendelsen på plads, vil første del af våbenhvileaftalen mellem Israel og Hamas være overstået. Herefter er der mulighed for at fortsætte våbenhvilen, hvis der dagligt frigives 10 gidsler og frigives palæstinensiske fanger.

 

Militært pres udgør fundamentet

Ifølge Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, er der en tæt sammenhæng mellem Israels landinvasion af Gaza, som begyndte i slutningen i oktober, og løsladelsen af gidslerne. Kort efter invasionens begyndelse sagde han, at »hvis Hamas ikke bliver presset militært, vil der ikke ske noget«, når det gælder frigivelse af gidsler.

Aftalen har kun været mulig, fordi Hamas så desperat har brug for en våbenhvile. Det pres, som terrorgruppen oplever, består af to komponenter.

For det første er der de resultater, som de israelske soldater allerede har nået, hvor man har omringet Gaza By og er kommet ned i gangene under Al-Shifa-Hospitalet. Man har dræbt angiveligt 6.000 Hamas-soldater indtil nu og har ødelagt omkring 600 indgange til de tunneller, hvor resten af Hamas’ hær formodes at gemme sig.

For det andet er der de signaler, Israel har sendt til Hamas – og som er nået frem. Nemlig at Israel ikke kan stoppes. Hverken gidselsituationen eller internationalt pres kan få Israel til at droppe målet om at udslette terrororganisationen. Som det formuleres i en analyse i The Times of Israel, havde Hamas forberedt sig på en israelsk invasion af Gaza – men de havde også forventet, at man kunne forhandle en permanent våbenhvile på plads og beholde magten. Hamas ved nu, at 7. oktober har skabt den forandring hos de israelske ledere, at det herfra er umuligt at acceptere Hamas som magtfaktor i Gaza. I den forstand kan man sige, at angrebet 7. oktober overskred en grænse. Spørgsmålet er, om det var Hamas’ hensigt at overskride den, eller om deres ”succes” ender med at føre til deres endegyldige nederlag.

 

Israel er klar til at fortsætte kampene

IDF’ øverste leder, Herzi Halevi, sagde søndag, at Israel er klar til at fortsætte bekæmpelsen af Hamas »med fuld målrettethed«, når den midlertidige våbenhvile er slut. Disse ord er i høj grad henvendt til terrorgruppen og knap så meget til offentligheden. Det lægger yderligere pres på dem – et pres, som kan vise sig fordelagtigt, når og hvis der igen vil blive forhandlet om frigivelse af gidsler.

Derudover skal ordene selvfølgelig tages for pålydende. Når aftalen udløber, vil israelske soldater igen jage enhver Hamas-terrorist, der gemmer sig under jorden i Gaza. Også selvom det internationale pres på Israel sandsynligvis vil stige, når kampene fortsætter.


Israelsk bombe rammer Gaza. (Foto: Kobi Gideon/GPO)