Gidseldrama i synagoge ender lykkeligt

Et nervepirrende gidseldrama udspillede sig lørdag i en synagoge i den amerikanske by Colleyville, Texas.

Under en gudstjeneste blev fire deltagere taget og holdt som gidsler i mere end 10 timer. Lørdag aften var alle fire reddet i sikkerhed – uskadte.

Det er begrænset, hvad man ved om gerningsmanden og hans motiver. Man ved dog, at han var 44 år og britisk statsborger, at han krævede en pakistansk fange ved navn Aafia Siddiqui løsladt – og at han døde i forbindelse med løsladelsen af gidslerne. Det vides endnu ikke, om han begik selvmord, eller om han blev dræbt af FBI.

 

Dramaet blev livestreamet på Facebook

Gidseltagningen skete i den jødiske menighed Beth Israel under en gudstjeneste lørdag morgen.

Det er uklart, hvor mange der var til stede i synagogen. Men det står fast, at fire personer blev taget som gidsler. Den ene blev løsladt efter seks timer, og de øvrige tre, blandt andet synagogens rabbiner, efter mere end 10 timer.

De første par timer fortsatte den livestream af gudstjenesten, som mange sad og fulgte med i på Facebook. Medlemmer af menigheden kunne altså høre det meste af, hvad deres fire venner blev udsat for. De kunne blandt andet høre gidseltageren råbte og skrige og være nærmest ude af sig selv til tider. En af dem, der fulgte med, sagde, at gidseltageren udtrykte had til jøder. Han sagde dog også, at han var blevet taget godt imod i synagogen, og at han godt kunne lide rabbineren. Det fremgår ikke, hvor meget der rent faktisk kunne ses via Facebook. Ud fra udtalelser tyder det på, at gidseltageren og gidslerne ikke befandt sig et sted, hvor de kunne ses på kameraet - kun høres.

Man kunne blandt andet høre gerningsmanden kræve Aafia Siddiqui løsladt. Hun er pakistaner og blev i 2010 idømt 86 års fængsel i USA for forsøg på at slå amerikanske soldater ihjel. Hun har sagt, at Israel er skyld i hendes dom. Hun sidder fængslet ikke langt fra Colleyville.

Efter et par timer greb Facebook ind og standsede livestreamen.


Det var i denne synagoge, fire personer lørdag blev holdt som gidsler.

Joe Biden: Vi vil bekæmpe antisemitisme

Der er altså stadig en vis uklarhed med hensyn til gerningsmandens motiver for at tage gidsler lige netop fra synagogen.

Præsident Joe Biden har ikke desto mindre kædet hændelsen sammen med antisemitisme i en udtalelse søndag: »I de kommende dage vil vi finde ud af mere om motiverne. Men lad mig gøre det helt klart for alle, der vil sprede had: Vi vil bekæmpe antisemitisme og ekstremisme i dette land. Det er sådan, vi er, og i aften er vi stolte af mændene og kvinderne i vores sikkerhedsstyrker.«

En leder fra FBI har imidlertid sagt, at gidseltagerens primære fokus »ikke var relateret til det jødiske samfund«. Den udtalelse var vakt forundring hos lederen af Forening for Reformjødedom, Rick Jacobs. »Det, som FBI-specialagenten sagde i går, giver et helt forkert billede af, hvad der skete i går. Jeg kender ikke en eneste jødisk person, som er i tvivl om gårsdagens antisemitiske angreb,« siger han.