Grænsen er nået: Hul i hegnet og forsøg på invasion

De ugentlige protester og optøjer langs grænsen mellem Gaza og Israel har nu udviklet sig til næsten daglige angreb. Grænsen er nået – ikke bare i bogstavelig forstand.

Ifølge den israelske hær kastede hele 15.000 palæstinensere granater, bomber og sten mod israelske soldater under fredagens meget voldsomme protester. Og som noget nyt brugte palæstinenserne armbrøster til at beskyde soldaterne med.

Som så mange gange før forsvarede Israel sin grænse ved at bruge tåregas og ved at skyde med skarpt i de tilfælde, hvor man vurderede, at det var nødvendigt.

 

20 personer trængte ind i Israel

Særligt ved den sydlige del af grænsen kom de israelske soldater på en hård opgave. Ifølge militæret plantede flere personer en bombe ved hegnet og sprængte hul i det. Derefter valgte cirka 20 personer at bevæge sig ind på den israelske side. Soldaterne havde meget svært ved at se dem, fordi luften var fyldt med røg fra de dæk, som palæstinensere brændte af.

Det lykkedes dog en kvindelig soldat ved navn Omer Kaplan at spotte nogle af palæstinenserne på den forkerte side af hegnet – og de blev mødt med advarselsskud. Det fik de fleste til at vende om og løbe tilbage til Gaza, men tre valgte at fortsætte mod de israelske soldater. Da de ignorerede israelernes advarsel, skød og dræbte soldaterne dem, da de nærmede sig. Den ene forsøgte ifølge militæret at overfalde en soldat med kniv, lige inden soldaten skød ham. »Dette var et foragteligt terrorforsøg, som blev forhindret hurtigt og professionelt af IDF-tropper, der dermed forhindrede et muligt terrorangreb mod civile og soldater,« lød det efterfølgende fra det israelske militær, IDF.

I alt 7 palæstinensere blev dræbt fredag, og 252 blev såret. Det oplyser Gazas sundhedsministerium, som kontrolleres af terrorgruppen Hamas.

 

Netanyahu: Hamas har ikke forstået budskabet

De utallige angreb mod israelske soldater og mod israelsk natur og dyreliv i form af hundredvis af påsatte brande har nu stået på i cirka et halvt år. Og den israelske regerings tålmodighed er ved at være opbrugt.

Efter fredagens eskalering var premierminister Netanyahu da også klar i mælet og understregede, at Israel er lige på grænsen til at iværksætte en større militær operation mod Hamas, som står bag de voldelige protester. Hamas’ erklærede mål er fortsat at nedbryde grænsen til Israel og »befri Jerusalem og al-Aqsa-moskeen«.

 

Det handler ikke om ambassadeflytning

Da de palæstinensiske grænseprotester begyndte for cirka et halvt år siden, blev den amerikanske anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad og flytningen af ambassaden brugt som en del af begrundelsen. I dag har det vist sig, at de utallige brandbomber, granater, sten og forsøg på at ødelægge grænsehegnet ikke har meget med det at gøre.

Forklaringen er i stedet, at Hamas helt grundlæggende ønsker at udslette Israel. Og til det formål bruger og misbruger de palæstinenserne i Gaza. De lever under trange kår, arbejdsløsheden er enorm, og der er kun strøm i fire timer i døgnet. Men Hamas gør intet for at hjælpe befolkningen. I stedet skyder de skylden på Israel, som kontrollerer grænseovergangene. Men det gør de ikke for at palæstinenserne ikke skal kunne få de basale ressourcer, de mangler. Tværtimod kører Israel dagligt mange lastbiler fyldt med mad, medicin og andre fornødenheder ind i Gaza. Blokaden handler om at forhindre våben i at komme ind til Hamas-terroristerne.

Hamas opfordrer også sin befolkning til at angribe de israelske grænsesoldater – og dermed bringe både soldaternes og deres egne liv i fare.

Med weekendens udvikling kom de to parter et skridt tættere på en decideret krig. Hvis Hamas vælger at fortsætte angrebene og forsøgene på at nedbryde grænsen, vil Israel se sig nødsaget til at tage endnu hårdere midler i brug.