Gravid kvinde blandt ofrene for skudangreb

Søndag aften – på den sidste dag af den jødisk højtid hanukka – blev en gruppe jøder, der ventede på en bus, udsat for et groft terrorangreb.

Angrebet skete cirka klokken 21.30 uden for bosættelsen Ofra, som ligger i den nordlige del af Vestbredden. En bil kom kørende, sænkede farten og standsede næsten helt op ud for busstoppestedet, hvor en gruppe mennesker stod i ventede. En person fra bilen affyrede pistolskud mod de ventende og ramte syv af dem.

Ingen af de ramte er døde, men et af ofrene var en 21-årig gravid kvinde, som var cirka 7 måneder henne. Da hun kom på hospitalet, valgte lægerne at sætte hende i gang, så barnet blev født, for at øge dets chancer for at overleve efter moderens blodtab. De seneste meldinger går på, at både barnets og moderens tilstand er kritisk, og at ”ingen af dem er uden for fare”. Faren til barnet blev også ramt, men hans tilstand er ikke kritisk. Blandt de øvrige ofre var to sekstenårige piger, som kun blev let såret, og en mand i tyverne, som blev moderat såret.

De jødiske højtider er altid forbundet med en øget risiko for terrorangreb. Det blev desværre bekræftet igen i går. Angrebet kommer på et tidspunkt, hvor der har været relativt lang tid mellem angrebene på Vestbredden.

 

Gerningsmænd på fri fod

Det er endnu uklart, hvor mange personer der sad i bilen. Men de israelske sikkerhedsstyrker forsøger nu at finde gerningsmændene. Man har opsat vejspærringer i området og søgt i de omkringliggende palæstinensiske landsbyer. Blandt andet i byen Silwad uden for Ramallah, hvor de lokale kastede sten mod soldaternes køretøjer. Premierminister Netanyahu har sagt, at man ”ikke vil hvile, før man har fundet dem”.

Personerne i bilen er ikke de eneste terrorister, der er på fri fod. Den gerningsmand, der for cirka to måneder siden dræbte to i en industripark i Barkan, er stadig ikke fundet.

 

Uro i forbindelse med hanukka

Søndag aften var som sagt den sidste aften under hanukka. I den forbindelse havde mange jøder valgt at besøge Patriarkernes Grav i Hebron og Josefs grav i Nablus. De blev eskorteret af israelske soldater til stederne, som altså ligger i  palæstinensiske byer (der bor også jøder i Hebron).

Da soldaterne clearede området ved Josefs grav i Nablus inden jødernes besøg, fandt de en rørbombe. Og da soldaterne førte de besøgende ind i Nablus, blev de mødt med stenkast og molotovcocktails. Ingen kom dog til skade. Heller ingen palæstinensere kom til skade, da soldaterne svarede igen med tåregas.

 

Kalder på fordømmelse fra Abbas

Trumps mellemøstudsending Jason Greenblatt fordømte angrebet ved Ofra, kaldte det ”afskyeligt” og opfordrede på Twitter Mahmoud Abbas, præsident for Det Palæstinensiske Selvstyre, til også at fordømme det – hvilket han ikke har gjort. Hamas har derimod kaldt det ”heroisk”.

I et tweet gjorde Israels FN-ambassadør, Danny Danon, opmærksom på, at Selvstyret, når terroristerne er fundet, vil betale et fast månedligt beløb til dem og deres familier. Det er Selvstyrets politik, at man betaler penge til terrorister, som er fængslet i Israel, og til døde terroristers efterladte. Dette er den primære grund til, at USA under Trump har skåret kraftigt i den økonomiske støtte til palæstinenserne.

Det højrenationale regeringsparti Det Jødiske Hjem har efter terrorangrebet opfordret til, at regeringen og Højesteret legaliserer de mange huse i Ofra, som er bygget på jord, der er ejet af palæstinensere. Det gælder en stor del af husene i Ofra. Det Jødiske Hjem ønsker at bruge legaliseringen som en form for modreaktion på terrorangrebet – noget, partiet i mange tilfælde har forsøgt.