Grov antisemitisme i Boston, Sydafrika og Italien

Nazisternes forsøg på at udrydde det jødiske folk under Anden Verdenskrig er historiens mest gruopvækkende eksempel på antisemitisme – had til jøder. Seks millioner mistede livet – de fleste i koncentrationslejrene.

Også i dag findes antisemitismen rundtom i verden. Også i dag er der mennesker, som hader jøder, og som giver udtryk for det. Her er tre dugfriske historier, som alle vidner om det.

 

”Gas jøderne”

På en skole i Boston har man i løbet af det seneste år oplevet mere end ti tilfælde af antisemitisme, enten i form af hadske udsagn eller i form af direkte trusler. 12. juni opdagede en elev på Walter S. Parker Middle School i Reading ved Boston, at der på en mursten i skolens lobby var skrevet ”Gas jøderne”. Ovenover var der tegnet et svastika (nazisymbol). Skolens ledelse var med det samme ude og fordømme ”de eskalerende tilfælde af antisemitisk chikane”. Ledelsen sagde i en udtalelse, at man ”anerkender, at mange jøder i Reading ikke føler sig trygge, når de er alene, på grund af de mange antisemitiske tilfælde”. Organisationen Anti-Defamation League, som arbejder for at bekæmpe antisemitisme, takkede ledelsen, som i øvrigt også har inviteret holocaustoverlevere til at komme og fortælle deres historie til skolens elever.

 

Modstand mod Israel bliver til modstand mod jøder

I Sydafrika har boykot Israel-bevægelsen stor opbakning. Organisationen hævder at være politiske modstandere af staten Israel, men i praksis er grænsen til decideret antisemitisme nogle gange flydende.

For nylig kunne man i hovedstaden, Johannesburg, se et tysk flag med et svastika i midten. Og i maj sammenlignede landets regeringsparti ANC det israelske militærs håndtering af urolighederne ved Gaza med nazisterne under Anden Verdenskrig. Formanden for Sydafrikas Jødiske Parlamentsmedlemmer, Shaun Zagnoev, har sagt, at den seneste tids tilfælde har været mere alvorlige end tidligere. ”Opslagene [på sociale medier] viser, hvor let modstand mod Israel kan blive til hadefulde fornærmelser og trusler mod jøder generelt. Vi bliver kaldt udskud, rotter, horeunger, svin og tyknæser. Vi er også blevet advaret om, at ”vores tid er kommet”, og at ”Holocaust bliver en picnic, når vi er færdige med jer”.

Det er i høj grad blevet sådan i Sydafrika, at personer, der støtter Israel, er legitime mål for chikane og had. Det fik modellen Shashi Naidoo for nylig at mærke på egen krop. På Facebook støttede hun Israels ret til at forsvare sig selv mod Hamas. Det medførte massiv kritik og mange hadefulde kommentarer, blandt andet ti dødstrusler. I stedet for at fordømme dødstruslerne valgte boykotbevægelsen at presse hende til at undskylde offentligt. Her sagde hun mere eller mindre, at reaktionen mod hende var berettiget, og at hun ”havde læst alle kommentarerne for at straffe sig selv”. Det skete til en pressekonference sammen med BDS-ledere, som også brugte anledningen til at opfordre til en kulturel boykot af Israel. Det er en udbredt opfattelse i Sydafrika, at Israel er et apartheidregime i stil med det, landet selv oplevede i sidste halvdel af 1900-tallet.

 

Italiensk hotel fjernet fra Booking.com

Et jødisk par havde en chokerende oplevelse efter et ellers rigtig godt ophold på Hotel Ristorante Italia i Certosa di Pavia. Borris og Bella Nudelman modtog kort efter opholdet en mail fra Booking.com med en opfordring til at give hotellet en bedømmelse. Ved en fejl kom de til kun at give hotellet fem ud af ti sstjerner. Responsen fra hotellet på den middelmådige karakter var en mail, hvor der stod: ”I jøder er aldrig tilfredse. Bliv ikke overraskede, hvis nazisterne og fascisterne vender tilbage til Europa. Der er en grund til det … jer!”

Parret var naturligvis dybt chokeret og kontaktede Booking.com, som nu har fjernet hotellet fra sin hjemmeside. ”Vi kan ikke acceptere den form for diskriminering,” lød det blandt andet fra Booking.com.

Det italienske hotel har senere undskyldt og sagt, at man har fyret den medarbejder, der skrev mailen.