Hamas: Sådan afslørede vi israelske agenter i Gaza

Der har været mange rygter og spekulationer om, hvad der egentlig skete, da en specialenhed fra det israelske militær, IDF, blev opdaget i Gaza den 11. november. Hvad skulle de hemmelige agenter i Gaza? Og hvad gik galt.

Den mislykkede operation fik store og fatale konsekvenser. En højtstående israelsk officer, som deltog i operationen, mistede livet – og en anden blev hårdt såret. Og kort efter blev det sydlige Israel bombarderet med over 400 raketter fra Gaza – det største angreb på et døgn nogensinde. Det israelske modsvar mod Hamas-baser i Gaza kostede syv palæstinensere livet. Den efterfølgende aftale om våbenhvile fik Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, til at gå af i protest – en beslutning, som var tæt på at udløse et tidligt parlamentsvalg.

 

Forklædt som NGO-arbejdere

En journalist fra britiske The Independent har været i Gaza og talt med højtstående repræsentanter for Hamas, som har givet deres forklaring på, hvordan de opdagede den israelske enhed. Og det var angiveligt vagter ved et checkpoint ind til byen Khan Younis, der fik mistanke på grund af agenternes accent.

Agenterne havde ifølge den britiske journalist rapport falske ID-kort, som tilhørte virkelige personer i Gaza. Kortene var meget ægte og havde detaljerede informationer såsom fulde navne og korrekte id-numre.

Enheden foregav ifølge Hamas-talsmand Hazem Qassem at være tilknyttet en NGO. Ved checkpointet ind til Gaza forklarede de, at de skulle bringe patienter, som var blevet behandlet i Israel, tilbage til deres hjem. De havde også en kørestol i bilen.

Men desværre blev Hamas’ grænsevagter mistænksomme, da deres accent ikke stemte overens med det område, de sagde, at de kom fra. Derfor fik de ikke lov at køre videre. I stedet tilkaldte vagterne en Hamaskommandør, Nour Baraka, som besluttede at tage dem ind til et forhør. Ifølge Independent var det på dette tidspunkt, at de israelske agenter valgte at åbne ild og afbryde missionen. Og Baraka var den første, der mistede livet.

Lokale palæstinensere i Khan Younis har fortalt avisen, at Baraka kendte familien til den kvinde, som personerne i bilen angiveligt skulle transportere hjem. Han ringede til familien, som fortalte ham, at kvinden allerede var død.

 

Ikke første besøg i Gaza

I et interview med mediet Al-Akhbar, som er forbundet med Hizbollah, siger Hamasrepræsentanter, at det ikke var første gang, de israelske agenter var i Gaza. De har ifølge Hamas haft et samarbejde med palæstinensere i Gaza, som har placeret aflytningsudstyr, så IDF har kunnet overvåge Hamas. Det er angiveligt disse personer, hvis ID-kort IDF har brugt – blot med et andet billede.

Denne gang skulle agenterne angiveligt ind for at få udskiftet noget af overvågningsudstyret.

Under redningsaktionen bombede israelske fly den bil, som agenterne havde brugt, og som indeholdt vigtig information. Men ifølge Hamas var det ikke alt udstyret, som blev tilintetgjort.

Lederen af IDF, Gadi Eisenkot, har igangsat en større intern undersøgelse af den fatale hændelse ved Khan Younis.