Hanukkah og jul bringer lys midt i en konflikttid

Selvom de israelske medier præges af dystre overskrifter om raketangreb, flagafbrændinger og trusler, er der også masser af gode historier. Man skal bare lige holde øje med dem. December er nemlig fyldt med lys, da jøderne fejrer hanukkah, og de kristne fejrer jul.

Hanukkah begyndte i forgårs og varer indtil 20. december. Her mindes man makkabæernes oprør, som førte til genindvielsen af templet i år 165 f.Kr. efter at den syriske konge Antiochos 4. Epifanes havde vanhelliget det. Højtiden er også en lysfest. Da jøderne generobrede templet fra syrerne, var der kun nok olie i templet til at holde den syvarmede lysestage tændt i én dag. Men på mirakuløs vis forblev lysestagen tændt i otte dage, indtil man havde lavet en ny olie, som var fin nok til at blive brugt i templet. Derfor varer hanukkah otte dage.

 

Tværkulturel festival i Haifa

I Haifa fejrer man dog ikke kun den jødiske højtid. For 24. gang kan byen nemlig præsentere den såkaldte Holiday of Holidays. Det er en festival, hvor der sættes fokus på hanukkah, jul og den muslimske eid – og det, som de tre højtider har til fælles. Initiativet til den tværreligiøse/tværkulturelle festival kommer fra Beit Hagefen, som er et arabisk-jødisk kulturcenter. I løbet af de to dage, festivalen varer, kan man få forskellige kulturelle oplevelser – især er der fokus på kunst. Der er altså ikke tale om nogen specielt religiøs begivenhed. Målet er nærmere at skabe gensidig respekt for og kendskab til hinandens kulturer. Noget, som Haifa gerne vil være kendt for.

 

Gratis juletræer i Jerusalem

Mens Haifa ofte går under radaren, når det gælder konflikten mellem Israel og palæstinenserne, er Jerusalem tit en del af de mere negative nyheder. Men heldigvis er der også positive nyheder fra Israels hovedstad. En af dem er, at Jerusalem Kommune – igen i år – giver 150 gratis juletræer til nogle af byens kristne borgere. Kommunen siger, at den også vil have en mere omfattende vedligeholdelse og oprydning i de kristne områder, end man plejer, så byens kristne kan fejre jul i pæne og festlige omgivelser.

 
Hanukkafejring i København i 2014. (Foto: Mikael Wethelund)

Markering i København

Mens der er altså er masser af plads til julefejringen i Israel, er der tilsvarende plads til, at de danske jøder kan fejre hanukkah. Det blev tydeligt onsdag aften, hvor ChabaDanmark traditionen tro tændte lys i en stor hanukkahstage på Rådhuspladsen.