Her er anklagerne mod Netanyahu

Benjamin Netanyahu har nok at se til for tiden. 2. marts skal han for tredje gang på under et år forsøge at få et valgresultat, der kan give ham mandat til at fortsætte som Israels premierminister. Blot 15 dage efter valget begynder så en retssag mod ham, hvor han er anklaget af rigsadvokaten i tre forskellige sager.

Netop derfor mener hans politiske modstander Benny Gantz ikke, at Netanyahu er i stand til at fortsætte som premierminister. ”Han kan ikke tage sig af det israelske folk. Han vil kun tænke på sig selv,” har Gantz sagt.

Men hvad er det egentlig, den fungerende premierminister er anklaget for? Sagerne bliver kaldt Case 1000, 2000 og 4000, og hvad de mere præcist går ud på, kan du læse her:

 

Case 1000: Dyre gaver i bytte for politiske tjenester

Netanyahu er anklaget for at have modtaget meget dyre gaver fra rigmænd. Gaver, der tilsammen løber op i over en million kroner. Der er blandt andet tale om cigarer, champagne og smykker fra milliardæren Arnon Milchan, der har tjent sine mange penge som filmproducent. Netanyahu er anklaget for at have givet Milchan forskellige politiske modydelser. Blandt andet hjælp til at få et arbejdsvisum i USA og hjælp til at betale mindre i skat. De siger begge, at de dyre gaver kun handlede om deres gode venskab og nægter altså, at de skulle være givet som en slags betaling for Netanyahus hjælp.

I denne sag er han anklaget for magtmisbrug

 

Case 2000: Positiv omtale i bytte for at skade en rival

I Case 2000 er han anklaget for at have lavet en aftale under bordet med ejeren af Yedioth Ahronoth, som er en af de største aviser i Israel. Anklagen går på, at Netanyahu forsøgte at gennemføre politik, som skadede Yedioth Ahronoths rival Israel Hayom – som ellers støtter Netanyahu også den dag i dag. Til gengæld skulle Yedioth Ahronoth så give Netanyahu bedre omtale. Israel Hayom er gratis, og loven, som det hele handler om, ville forbyde gratisaviser i et oplag så stort som Israel Hayoms. Lovforslaget blev dog aldrig vedtaget.

Det tungeste bevis i sagen er en optagelse, hvor Netanyahu truer chefredaktøren for Yedioth Ahronoth Arnon Mozes – som i øvrigt også er anklaget i sagen.

Også her er anklagen mod Netanyahu magtmisbrug.

 

Case 4000: Positiv omtale i bytte for politiske tjenester

Case 4000 er den mest alvorlige, fordi Netanyahu her er anklaget for bestikkelse. Anklagen går på, at han har fået vedtaget lovgivning, der har givet teleselskabet Bezeq og dets ejer, Shaul Elovitch, store økonomiske fordele – angiveligt over 3 milliarder kroner. Til gengæld har Elovitchs nyhedsmedie Walla! bragt positiv omtale af Netanyahu.

Mere konkret er Netanyahu mistænkt for at have fyret den daværende generaldirektør i kommunikationsministeriet (hvor han dengang var minister) og erstattet ham med sin betroede medarbejder Schlomo Filber, som stod for at få gennemført de love, der kom Bezeq til fordel. Det er uomtvisteligt, at der under Filber blev gjort mange ting, der gavnede Bezeq. Og Filber har fortalt politiet, at det var Netanyahu, der dikterede politikken. Lækkede chatbeskeder fra Netanyahus daværende medierådgiver Nir Hefetz viser, at han har instrueret Walla!s redaktør om deres politiske dækning.

Denne sag alene kan potentielt give ti års fængselsstraf.

 

Har droppet immunitet

For nylig valgte Netanyahu at opgive sin anmodning om at få juridisk immunitet, da han kunne se, at det næppe kunne lade sig gøre. Til gengæld fastholder han sin påstand om, at det er ét stort komplot mod ham – fra politiet, medierne og rigsadvokaten.

Selvom mange israelere tror, at der er hold i anklagerne, er der stadig mange, der stemmer på Netanyahu. Begrundelsen er enten, at de er ligeglade, at de ikke mener, det er så slemt, eller at de mener, at mange af de andre politikere er lige så korrupte.

Det er første gang, der bliver en retssag mod en siddende premierminister i Israel.