Den endelige mandatfordeling – og perspektiverne for en regering

Torsdag aften kunne Den Centrale Valgkomite bekræfte det endelige resultat af tirsdagens valg. Resultatet er nedslående, i den forstand at ingen af de to blokke umiddelbart har et flertal. Dermed er endnu et valg lige nu den mest oplagte konsekvens af valgresultatet.

Mandaterne fordeler sig som følger (partileder i parentes):

 

Netanyahus blok: 59

 • Likud (Benjamin Netanyahu): 30
 • Shas (Aryeh Deri): 9
 • UTJ (Moshe Gafni): 7
 • Yamina (Naftali Bennet): 7
 • Religiøs Zionisme (Bezalel Smotrich): 6

 

Oppositionen: 57

 • Yesh Atid (Yair Lapid): 17
 • Blå og Hvid (Benny Gantz): 8
 • Arbejderpartiet (Merav Michaeli): 7
 • Yisrael Beiteinu (Avigdor Liebermann): 7
 • Arabisk Fællesliste (Ayman Odeh): 6
 • Nyt Håb (Gideon Sa’ar): 6
 • Meretz (Nitzan Horowitz): 6

  

Uden for blok: 4

 • Ra’am (Mansour Abbas): 4


Hverken oppositionsleder Yair Lapid (øverst) eller Benjamin Netanyahu (nederst) har lige nu nok mandater bag sig til at danne regering. (Foto: Hanne Toft)

Hvem kan tælle til 61?

Nu handler det hele så om, hvem der kan sammensætte et hold på mindst 61 mandater. Når man kigger på den ovenstående opstilling, burde det bare være et spørgsmål om, hvor Ra’am vælger at placere sig. Men så enkelt er det ikke. For i begge blokke er der partier, der ikke ønsker at samarbejde med Ra’am, som er et konservativt islamisk parti. Bezalel Smotrich og hans yderligtgående højrenationale alliance har sagt klart fra. Og i oppositionen vil både Nyt Håb og Yisrael Beiteinu have svært ved at se sig selv i regering med Mansour Abbas. Det samme gælder Meretz og Arbejderpartiet. Et af problemerne er blandt andet, at flere medlemmer af Ra’am har udtalt sig i meget negative vendinger om homoseksuelle.

Der mangler stadig en klar udmelding fra Ra’am om, hvad de ønsker. Det forlyder, at partiet har holdt samtaler med oppositionsleder Yair Lapid. Man må forvente, at der kommer en udmelding inden længe. Og senest, når partierne skal meddele præsident Rivlin, hvem de vil udpege som forhandlingsleder.

 

Alternative løsninger

I mellemtiden må Netanyahu så forsøge at skaffe sig et flertal på andre måder. Men hans muligheder er begrænsede og kræver drastiske beslutninger.

Nogle nævner den mulighed, at Gideon Sa’ar og hans parti Nyt Håb skifter side. Sa’ar forlod Likud før dette valg med det mål at vælte Netanyahu. Så det vil være en stor overraskelse, hvis han vælger at bryde løftet om ikke at støtte premierministeren. Erfaringen fra sidste valg, hvor Benny Gantz gjorde netop det, viser, at det meget let kan gå galt.

En anden mulighed er, at enkeltmedlemmer fra Nyt Håb vælger at skifte side. Yifat Shasha-Biton fra Nyt Håb har sagt, at hun er blevet tilbudt guld og grønne skove af Likud for at skifte side. Men også hun holder fast.

Det er ikke nødvendigvis kun Likud, der forsøger sig ad den vej. Det kan heller ikke udelukkes, at oppositionen – fx Nyt Håb – vil forsøge at overtale Likudmedlemmer til at skifte side. Nyt Håb består netop af en del tidligere medlemmer af Netanyahus parti.

Hvis det skulle lykkes at lokke tre medlemmer over til oppositionen, er der et interessant scenarie, hvor oppositionen kunne friste Yamina til at skifte side. Det vil nemlig give mulighed for en regering bestående af Yesh Atid, Arbejderpartiet, Yisrael Beiteinu, Nyt Håb, Meretz, Blå og Hvid og Yamina. Disse partier har lige nu 58 mandater tilsammen. I en sådan konstellation vil de kunne klare sig uden Arabisk Fællesliste, hvilket ingen af partierne vil begræde.

Men i skrivende stund er der tale om ren og skær spekulation. Det er op til de valgte politikere at tage beslutninger og indgå kompromiser, så landet undgår at skulle ud i et femte valg.

 

Vil udelukke Netanyahu

En af dem, der har en plan for at forhindre et femte valg, er Avigdor Liebermann fra Yisrael Beiteinu. Han arbejder på et lovforslag, der skal forbyde personer, der er anklaget i retten, at danne regering. En sådan lov vil ramme Netanyahu, som er anklaget i tre sager om korruption. Og selvom der ikke er nedsat en ny regering, kan det nye Knesset godt vedtage en sådan lov.

Arbejderpartiet har sagt, at de vil støtte et sådant lovforslag. Men det forlyder, at andre partier i oppositionen er tilbageholdende.

Hvis det – mod forventning – skulle lykkes for Liebermann, så vil det sandsynligvis bane vejen for en regering på den ene eller anden måde. For eksempel vil Gideon Sa’ar kunne gå sammen med Likud og stadig leve op til sit løfte om ikke at støtte Netanyahu.

 

Vi må tro, at vi bliver klogere i løbet af de kommende dage.