Historisk aftale med Marokko er endnu et skridt på Israels diplomatiske vej

Tirsdag aften rejste Israels forsvarsminister, Benny Gantz, til Marokko. Besøget er ikke kun historisk, fordi det er første gang, Israels forsvarsminister besøger landet. Også formålet med turen er historisk.

Gantz og hans marokkanske kollega underskrev nemlig et såkaldt aftalememorandum. Det betyder, at forsvarssamarbejdet mellem de to lande opgraderes markant. Førhen kunne de to landes udenrigsministerier ikke kommunikere direkte med hinanden – kun via efterretningstjenesterne. Nu er der en åben linje, og det gør samarbejdet om forsvarspolitik meget mere smidigt. Desuden bliver det meget lettere for Israel at sælge våben til Marokko. Marokko har en konflikt kørende med Algeriet, som støtter en frihedsbevægelse i Vestsahara – et område, som Marokko mener at have ret til, og som landet har besat 75 procent af. Aftalen bliver i høj grad opfattet som et signal fra Marokko til Algeriet og frihedskæmperne i Vestsahara.

Det er første gang, at Israel har en sådan aftale – altså et aftalememorandum underskrevet af forsvarsministrene – med et arabisk land.

Efterfølgende sagde Benny Gantz: »Dette er en stor og betydningsfuld begivenhed, som vil gøre, at vi kan samarbejde om projekter og tillade israelsk eksport hertil. Jeg mener, at forholdet mellem Israel og Marokko må fortsætte med at forbedres.«

 

Bygger videre på Netanyahus og Trumps arbejde

Med aftalen tages der endnu et skridt på den vej, som begyndte i 2020 med de såkaldte Abrahamaftaler: diplomatiske aftaler, som Israel indgik med Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Sudan og altså Marokko.

For den tidligere premierminister Benjamin Netanyahu, var aftalerne en fjer i hatten, som han håbede kunne skaffe ham en valgsejr i foråret 2021. Det skete ikke. Og nu har den nye regering altså overtaget stafetten og ser ud til at bygge videre på det gode forhold til de arabiske naboer, som Netanyahu – og Donald Trump – påbegyndte.

Med på turen til Marokko er i øvrigt tre israelske soldater med marokkanske rødder. Det er første gang, at israelske soldater i uniform er i Marokko.