Historisk: Den siddende premierminister sad på anklagebænken

Søndag begyndte retssagen mod Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som selv var til stede i Byretten i Jerusalem for at bekræfte, at han har læst tiltalen, som er rejst af rigsadvokaten. Det er første gang, en siddende premierminister i Israel sidder på anklagebænken. Derudover var de tre øvrige tiltalte i sagen også til stede. Det drejer sig om Arnon Mozes, der ejer avisen Yedioth Ahronoth, samt ejeren af mediet Walla News, Shaul Elovitch og hans kone.

Netanyahu er anklaget i tre sager, som du kan læse mere om her. I to af dem er han anklaget for magtmisbrug og i den tredje – sagen, som involverer hr. og fru Elovitch – er han anklaget for både magtmisbrug og bestikkelse. Netanyahu benægter al skyld og siger, at der er tale om en større konspiration mod ham bestående af venstrefløjen, politiet, medierne og ikke mindst rigsadvokaten Avichai Mandelblit.

Da Netanyahu mødte op ved Byretten søndag, holdt han en livetransmitteret tale, kort inden retsmødet begyndte. Her kom han med et voldsomt angreb rettet mod alle dem, der ifølge ham selv er en del af konspirationen og ønsker at vælte ham. Bag ham stod mere end ti af hans kollegaer fra Likud med corona-masker på – for at vise støtte til deres partileder. Her gentog han det, han har sagt så mange gange før: At ”kupforsøget” kommer fra venstrefløjen, som ikke har formået at besejre ham på stemmesedlen. At det er et angreb ikke bare mod ham, men mod hele højrefløjen i Israel. Og at han er sikker på, at han ender med at få retten på sin side, fordi han er uskyldig.

Rigsadvokat Mandelblit, som altså er ham, der på vegne af staten har lagt sag an, har ikke ladet sig påvirke af de grove beskyldninger fra Netanyahus side. Søndag sagde han, at Israel har et velfungerende retssystem, og at det nu er op til dommerne og kun dommerne at vurdere, om premierministeren skal dømmes eller frifindes.

 

Kan spekulere i at trække sagen i langdrag

Den næste høring er sat til 9. juli. Netanyahus forsvarere forsøgte ellers at få tre-fire måneder til at gennemgå alle relevante dokumenter før næste høring. Men de tre dommere afviste anmodningen. De henviste til, at det er næsten halvandet år siden, rigsadvokatens beslutning om at anklage Netanyahu blev truffet.

På trods af det forventes retssagen at kunne vare mere end to år. Blandt andet Kristeligt Dagblads Hanne Foighel har nævnt den mulighed, at Netanyahu vil forsøge at kapre posten som Israels præsident, når Reuven Rivlins syvårige periode udløber i juli 2021. Og Israels præsident har juridisk immunitet. Så hvis Netanyahu kan besætte den post, inden en dom måtte falde, så kan han sandsynligvis undgå at blive straffet – selvom der nok vil blive en stor diskussion om, hvorvidt immuniteten også gælder, når retssagen er i gang på tidspunktet for udnævnelsen.

En premierminister har ikke juridisk immunitet, men der skal en dom til for at tvinge ham eller hende til at træde af.

 

Meget delte meninger

I Israels befolkning er der naturligvis delte meninger om Netanyahu og anklagerne. Søndag var der da også demonstrationer både for og imod premierministeren. Nogle deler den holdning, at sagen er fabrikeret af dem, som vil af med ham, mens andre ser Netanyahu som en mand, der bør dømmes.

En af de mere fremtrædende personer, som har forsvaret Netanyahu, er den amerikanske juraprofessor Alan Dershowitz, der også var involveret i forsvaret for Donald Trump under hans rigsretssag.

Ifølge Dershowitz er det, som Netanyahu er anklaget for, noget, som rigtig mange politikere er skyldig i. Nemlig at presse medier til at give dem positiv omtale. I to af sagerne er Netanyahu anklaget for at have gjort netop det. I begge tilfælde skulle han have betalt for den positive omtale med lovgivning, der gavnede de to pågældende medier. Anklagen går på, at Netanyahu nærmest har forsøgt at diktere indholdet i nyhedsartiklerne.

Dershowitz mener ikke, at der er tale om kriminelle handlinger og siger til i24News, at ”Israel er det første land til at anklage en politisk leder for at forsøge at få god medieomtale”.

Blandt de største kritikere er ikke overraskende oppositionsleder Yair Lapid. Han betegnede søndagens tale fra Netanyahu som et ”rædselsshow” og sagde, at den beviser, at det ikke duer at have en premierminister, der er anklaget for korruption, og som ovenikøbet beskylder politiet og anklagemyndigheden for at være korrupte. I et interview med Channel 13 sagde Lapid: ”Israels premierminister stod og sagde, at folk ikke kan stole på politiet og rigsadvokaten. Hvad tænker en israelsk statsborger, som giver ham ret i det? At vi skal lukke landet og smide nøglen væk? Jeg har sagt i mere end halvandet år, at en person, som sidder på anklagebænken, ikke også kan være premierminister. I dag fik vi bevist, at det er sandt.”

Lapid påpegede også, at der blandt de Likud-medlemmer, som stod bag Netanyahu for at vise deres støtte under premierministerens tale, er medlemmer af den komite, der udpeger personer til vigtige poster i det juridiske system. ”De var med for at få dommerne til at føle sig truet – for at få hele retssystemet til at føle sig truet. Der er tale om en anklaget, der intimiderer det juridiske system. Det er helt ufatteligt!” sagde Lapid.

 

Gantz stoler på retssystemet

Midt imellem Lapid og Netanyahu står Blå og Hvids leder Benny Gantz. Indtil for et par måneder siden var han sammen med Lapid leder af Blå og Hvid. Deres fælles mål var at vælte Netanyahu. Man kan ikke have en korruptionsanklaget premierminister, sagde de begge. Men Gantz skiftede standpunkt og valgte at gå sammen med Netanyahu. Hans begrundelse var, at alternativet var et fjerde valg, og at det trods alt var bedre med en samlingsregering.

Der er næppe nogen, der er i tvivl om, at Gantz stadig ikke bryder sig om Netanyahu. Deres fælles regering bygger ikke på varme følelser, men på pragmatik.

Søndag skulle Gantz så finde de rette ord om retssagens begyndelse: ”Som enhver anden borger er premierminister uskyldig, indtil andet er bevist, og jeg er sikker på, at han får en retfærdig rettergang. Mine kolleger og jeg har fuld tillid til retssystemet. I denne tid må vi som stat og samfund søge enhed – for landets og alle borgeres skyld,” sagde Gantz. Han lagde altså vægten på tilliden til retssystemet – og udtrykte på den måde, at han bestemt ikke støtter, at Netanyahu spreder mistillid til centrale organer i samfundet.

Cirka en uge efter at Israel langt om længe fik sin nye regering – og dermed i en forstand fik afsluttet en politisk krise – er der taget hul på et nyt kapitel, som bestemt heller ikke er nogen israelsk solstrålehistorie – uanset hvem man sympatiserer med.