Højesteretsdommer: Lov fra marts blev vedtaget for at beskytte Netanyahu

Må Israels Højesteret eller rigsadvokat tvinge landets premierminister til at trække sig fra posten? Det spørgsmål har været til debat i dag, torsdag den 3. august, hvor tre højesteretsdommere lyttede til argumenter for og imod.

Det skyldes, at Knesset tilbage i marts vedtog en ændring af en af landets basislove, så den nu siger, at Højesteret og rigsadvokaten ikke har myndighed til at beordre premierministeren til at trække sig.

Der har været flere indsigelser mod denne ændring, og de blev altså diskuteret i dag.

Indsigelserne slår især på, at lovændringen blev vedtaget med et specifikt kortsigtet mål om at beskytte den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu. Helt konkret mener personerne bag indsigelserne, at loven blev vedtaget, så Netanyahu kunne involvere sig i debatten om regeringens omstridte retsreform. Netanyahu har nemlig tidligere underskrevet en aftale om ikke at blande sig, fordi han er anklaget i tre sager om magtmisbrug – og derfor er inhabil, når det gælder domstolenes magt.

 

»Det er tydeligt«

Højesterets præsident, Ester Hayut, sagde under høringen i dag, at »det er tydeligt«, at lovændring kom for at beskytte Netanyahu. Hun henviser blandt andet til Netanyahus partifælle Moshe Saada, som kort inden vedtagelsen sagde, at »vi vedtager det på grund af Netanyahu«.

Der er også andre forhold, der tyder på, at lovændringen skal tjene den nuværende premierministers interesser. Især det, at Netanyahu blot få timer efter vedtagelsen af lovændringen gik på nationalt tv og sagde, at han nu ville involvere sig i retsreformen.

Højesteret har ikke besluttet noget endnu, og man ved ikke, om der skal være flere høringer inden rettens afgørelse.

Står det til Israels rigsadvokat, Gali Baharav-Miara, så vælger Højesteret at annullere lovændringen fra marts – således at Netanyahu altså potentielt godt vil kunne blive beordret til at træde af. Hun indgav for nylig selv en indsigelse, hvor hun blandt andet skrev, at det »er et stort forfatningsmæssigt problem«, når en lov vedtages for at gavne en bestemt person.

Højesteret har aldrig annulleret ændringer til Israels basislove. Men under dagens høring slog en af dommerne fast, af retten har myndighed til det. Flere regeringsmedlemmer har ellers for nylig sagt, at de ikke mener, det er tilfældet.

Amichai Eliyahu, som er minister for arv og medlem af det højrenationale parti Jødisk Styrke, sagde torsdag til en radiokanal, at »vi behøver ikke at respektere Højesterets beslutninger, for retten respekterer ikke Knessets beslutninger«.

Oppositionsleder Yair Lapid tweetede efterfølgende, at »en minister, der åbent siger, at han ikke vil respektere Højesterets afgørelser, bør ikke være minister et minut længere«.

Netanyahus advokat sagde under høringen, at lovændringen ikke var personrettet, men derimod skulle sørge for, at der ikke længere var juridisk uklarhed, når det gjaldt domstolens mulighed for at afsætte landets leder.