Højrefløjsministre vil bruge kontroversielt middel mod arabisk bandevold

Siden begyndelsen af 2023 er der sket 102 mord blandt arabere i Israel. Mordene sker primært i relation til bandekonflikter i de israelske byer, hvor der stort set kun bor arabere. Mange mener, at myndighederne i flere år har opgivet at gøre noget ved problemet, og at det er derfor, tallene nu er rekordhøje. Langt størstedelen af mordene bliver aldrig efterforsket.

For nylig har regeringen dog taget affære og sagt, at man nu vil bekæmpe volden og myrderierne.

Finansminister Bezalel Smotrich og sikkerhedsminister Itamar Ben Gvir har foreslået at tage et kontroversielt middel i brug, nemlig administrativ detention. Her fængsler man personer på ubestemt tid uden at føre en sag mod dem. Det bruges lige nu mod terrormistænkte personer – primært palæstinensere. Men ikke mod israelske statsborgere. Derfor vil det være yderligere et skridt i en kontroversiel retning, hvis midlet bruges mod arabiske israelere.

I søndags kom Ben Gvirs parti, Jødisk Styrke, med et lovforslag, som vil udvide brugen. For eksempel så Ben Gvir selv får indflydelse på, hvem der kan sættes under administrativ detention. Personer, som han synes udgør en sikkerhedstrussel.

Ben Gvir og Smotrich har også opfordret til at bruge efterretningstjenesten Shin Bets ressourcer til opklaring af de mange mordsager. Det lader til, at Netanyahu støtter den ide. Men Shin Bets leder, Ronen Bar, er bekymret for, at det vil svække tjenestens evne til at bekæmpe terror, skriver The Times of Israel.

Endelig har Ben Gvir sagt, at hans 1000 mand stor nationalgarde vil hjælpe med at løse problemet, når den på et tidspunkt er operativ.

Der er kort sagt lagt op til at håndtere problemet med meget hård hånd fra de to højrefløjsministre, som begge er kendt for deres fjendskab med den arabiske del af Israels befolkning.

 

Også mange drab blandt andre israelere

Mordraten blandt arabere er tre gange så høj som i samme periode sidste år. Men også blandt de øvrige borgere (primært jøder) i Israel begås der mange mord. 29 ikke-arabiske israelere er blevet dræbt i år. Det viser en undersøgelse foretaget af Zman Yisrael. Sidste år havde der været 18 mord i samme periode. Så selvom det ikke er en tredobling, er det stadig en markant stigning.

Mordraten er 12 gange større blandt arabere end blandt jøder (når man tager forbehold for, at der er langt flere jøder end arabere), viser tallene også.

Samtidig er det sådan, at 75 procent af mordene på jøder opklares. Kun 19 procent af mordene på arabere opklares – ifølge mediet Yedioth Ahronoth. Det skyldes som sagt, at myndighederne længe har ignoreret volden i de arabiske samfund.

Der er fra regeringens side – ikke kun de to højrefløjsminstre – lagt op til, at der nu skal gøres noget ved det.