Huwara i flammer: Tre israelere og en palæstinenser dræbt

To israelske brødre på 19 og 21 år mistede livet søndag den 25. februar, da de kørte igennem den palæstinensiske by Huwara på Vestbredden. Gerningsmanden var en palæstinensisk terrorist, som stadig er på fri fod.

Det særlige ved Huwara er, at man bliver nødt til at køre igennem byen, når man kommer sydfra og skal op til den nordlige del af Vestbredden, hvor der ligger en del bosættelser, og hvor også den store palæstinensiske by Nablus (den bibelske by Sikem) er placeret. Både israelere og palæstinensere kører derfor på byens hovedvej, når de skal frem og tilbage.

Få timer efter det forfærdelige drab blev der så i bogstavelig forstand sat ild i Huwara. Hundredvis af bosættere gik gennem byens gader og satte ild til bygninger og biler. Og en 37-årig palæstinensisk mand mistede livet. Det stadig uklart, hvem der skød ham. Hans familiemedlemmer har beskyldt det israelske militær for at have affyret skuddet, men det afvises af israelerne.

De mange bosætteres invasion af Huwara var angiveligt en meget organiseret aktion, som kom bag på de israelske sikkerhedsstyrker, der ikke var i stand til at standse den store mængde mennesker.

Det forlyder, at mindst 30 huse og 30 biler blev ødelagt af bosætternes hærværk. Adskillige israelere er blevet anholdt – og en del af dem er løsladt igen.

Generalmajor Yehuda Fuchs, som har ansvaret for de israelske soldater på Vestbredden, har kaldt bosætternes aktion for ”en pogrom”. Det er en term, der ellers ofte bruges om jødeforfølgelse.

Både præsident Isaac Herzog og ledere af oppositionen har fordømt bosætternes handlinger. Men fra regeringens side har retorikken været mere afdæmpet. Itamar Ben Gvir undlod helt at kommentere bosætternes aktion til at begynde med, men har efterfølgende sagt, at selvom han ”forstår vreden”, så skal man ikke ”tage loven i egen hånd”. En af hans partifæller havde forinden sagt, at ”et Huwara i flammer er, hvad jeg vil se. Efter sådan et terrorangreb, må der være brændende landsbyer, når IDF ikke gør noget ved sagen”. Det er i det hele taget fornemmelse, at de to yderligtgående højrefløjspartier i regeringen (Itamar Ben Gvirs parti Jødisk Styrke og Bezalel Smotrichs parti Religiøs Zionisme) støtter de bosættere, der overfalder palæstinensere.


Det var her i Huwara, at to israelere søndag blev skudt og dræbt, hvilket førte til en invasion af bosættere fra området. (Foto: Ole Andersen)

Endnu et terrordrab mandag

Mandag fandt endnu et terrorangreb sted i nærheden af Jeriko – ligeledes på Vestbredden. En 26-årig amerikansk-israelsk mand blev skudt og dræbt, da han kom kørende i sin bil. Også her var gerningsmanden en palæstinenser.

Den 26-årige boede i USA, men var i Israel for at deltage i en vens bryllup. Han har tidligere selv boet i Israel og har aftjent værnepligt.

Det har været en meget blodig start på 2023. I løbet af årets første to måneder er hele 14 civile israelere blevet dræbt i terrorangreb.

Regeringen har tidligere sagt, at konsekvensen af terrorangrebene vil være en yderligere styrkelse af bosættelserne. Det vil sige udvidelse af bosættelserne på Vestbredden som en form for straf for terrorangrebene.