I dag mindes israelerne Holocaust

Klokken 10 i formiddags lød sirenerne over Israel. Folk standsede med deres gøremål og brugte sammen to minutter på at mindes og ære de mange ofre for Holocaust, hvor nazisterne dræbte cirka 6 millioner jøder.

Dagen – og de to minutter – er vigtige for israelerne. Mindet om Holocausts rædsler er en vigtig del af folkets kollektive bevidsthed. Derfor markeres dagen med ceremonier rundtomkring. Årets overskrift for dagen er »Indtil den jøde: 80 år siden begyndelsen på massedrabet«.

I sin tale nævnte præsident Reuven Rivlin blandt andet de holocaustoverlevere, som har mistet livet til coronavirussen det seneste år.

 

Dramatik i Knesset

Også i Knesset bliver der hvert år holdt en ceremoni, hvor der oplæses navne på ofre.

En af dem, der skulle læse navne op i år, var Itamar Ben Gvir fra det araberfjendtlige – og ifølge mange racistiske – parti Otzma Yehudit.

Da Ben Gvir begyndte at oplæse navne på holocaustofre, udvandrede Ahmed Tibi fra Arabisk Fællesliste i protest mod Ben Gvirs tilstedeværelse. Han forklarede, at han »aldrig ville legitimere en racist«.

Ben Gvir sagde efterfølgende, at Tibis protest vanærede ofrenes minde. Og tilføjede, at Tibi »er en terror-forkæmper, som ikke burde være i Knesset«.