Igen er Tempelpladsen og Damaskusporten blevet centrum for konflikten

De seneste dage har der været flere sammenstød på Tempelpladsen. Unge palæstinenserne har kastet med sten og brandbomber mod israelsk politi, som har brugt tåregas.

Samtidig har mange muslimske lande valgt at fordømme Israel for håndteringen af situationen. De er blandt andet utilfredse med, at Israel tillader jøder at komme op på pladsen. Men det er er såmænd ikke noget nyt i, at de får lov til. Men når det sker midt under både den jødiske påske og ramadanen, fører det til de sammenstød, vi har set de seneste dage.

Fra og med fredag og indtil ramadanen slutter 2. maj vil det dog kun være muslimer, der har adgang til pladsen. Det skyldes faktisk ikke de aktuelle urolighederne – det er tværtimod helt fast praksis, at myndighederne lukker af de sidste dage i ramadanen.

Alligevel har mange højreorienterede i Israel udtrykt vrede over, at jøder de kommende dage ikke kan komme op på Tempelpladsen.

 

Kontroversiel march forhindret

Onsdag havde en gruppe højreorienterede israelske aktivister planlagt en march, som skulle gå gennem Damaskusporten og via det arabiske kvarter i Den Gamle By og hen til det område, hvor Tempelpladsen og Vestmuren (hvor jøderne beder). Men politiet besluttede at forbyde aktivisterne at gå den vej.

I marchen deltog også den kontroversielle politiker Itamar Ben Gvir, som er kendt som en af de mest højreekstreme og nationalistiske politikere i Israel. Efterretningstjenesten Shin Bet vurderede, at hans blotte tilstedeværelse ved Damaskusporten kunne antænde konflikten så voldsomt, at en ny krig ville bryde ud. Ben Gvir og de øvrige demonstranter blev standset, før de nåede området ved Damaskusporten.

Udenrigsminister Yair Lapid kritiserede marchen og kaldte den »en provokation, som kun skader os. Det er radikale [aktivister], der ønsker vold og konflikt. Vi vil ikke tillade, at de sætter ild til Jerusalem for deres politik.«

 

Vil sørge for religionsfrihed – for muslimer

Israel er blandt andet blevet kritiseret for at have sendt betjente ind på Tempelpladsen og helt ind i Al Aqsa-moskeen, hvor palæstinensere har samlet et lager af sten, og hvorfra de har angrebet betjente.

Men ifølge premierminister Naftali Bennett handler det om at sikre religionsfriheden – for de mange tusinde muslimer, som ønsker at bede på pladsen. De israelske aktioner har været succesfulde og har sikret ro til, at muslimer kan dyrke deres religion i fred under ramadanen.