Interviews giver unikt indblik i tilværelsen for Gazas befolkning

Historien om de mange helt almindelige mennesker, der bor i Gaza, er langt hen ad vejen ufortalt. Siden terrorgruppen Hamas overtog kontrollen med området i 2007, har den lille enklave været isoleret fra det omgivende samfund.

Men nu er det lykkedes for den New York-baserede organisation Center for Peace Communications at interviewe en række borgere i Gaza. De fortæller brudstykker fra deres liv – ikke mindst med fokus på, hvordan det er at leve under Hamas-styre.

Interviewene er blevet produceret som animerede film, og de kan blandt andet ses via Center for Peace Communications YouTube-kanal. Seriens navn er »Whispered in Gaza«.

Se interviewene her

De giver et helt unikt indblik i, hvordan livet for almindelige borgere i Gaza ser ud. Og en forståelse af, hvordan mange i Gaza i virkeligheden opfatter Hamas. Det er naturligvis synspunkter, de ikke kan give udtryk for offentligt, for så vil det være forbundet med stor fare for deres liv.

 

»Stjæler fra deres egen befolkning«

En af de personer, man møder, er »Othman«. Han fortæller, at Hamas’ magtovertagelse i 2007 ikke bragte noget godt med sig. Tværtimod.

»De tog kontrollen med mottoet ”reform og forandring”. Men de bragte hverken reform eller forandring. De bragte tyveri, undertrykkelse, ydmygelse, nepotisme og arbejdsløshed. Det, vi kender regeringen for, er, at de stjæler fra deres egen befolkning. Der findes ikke en eneste lille butik, som de ikke har fingrene dybt nede i, og som de ikke tager penge fra,« fortæller han.

En anden, der fortæller sit vidnesbyrd, er Samir. Hans bror var i 2007 en del af de palæstinensiske sikkerhedsstyrker i Gaza (som Hamas bekæmpede). Samir fortæller, at Hamas kom og skød hans bror og to af hans venner. Broren overlevede i første omgang, men da han skulle opereres, tog Hamas strømmen, så lægerne ikke kunne hjælpe ham, og han døde. Senere tog de liget fra familien.

Zainab deltager også i interview-serien. Hun beskriver det Gaza, hun drømmer om, som et sted, hvor folk har frihed til at rejse ind og ud, og hvor det ikke er religion, der styrer alle dele af befolkningens tilværelse. Så kvinder for eksempel kan gå uden hovedbeklædning, hvis de vil. Hun drømmer om at kunne gå i biografen eller på bar. »Nu er der bare en moske for hver 500 meter«, fortæller hun. »Vi ønsker, at Gaza skal være som Tel Aviv, Jeruslem eller Cairo!«


Interviewene er animeret. Her ses kvinden Zainab. (Foto: Screenshot)

Forsøger at fjerne interviews

Hamas har gennem hackerangreb og anden form for sabotage forsøgt at forhindre interviewene i at nå ud til omverdenen. Men det er heldigvis ikke lykkedes, og de mange klip er set flere millioner gange på forskellige platforme.