Iran vil angribe fra både Syrien, Irak, Libanon og Yemen, siger Netanyahu

At Iran udgør en alvorlig trussel for Israel, er ikke noget nyt. Men i den seneste uges tid er truslen tilsyneladende blevet mere akut. Det er i hvert fald de signaler, der er kommet fra den israelsk regering.

Det israelske militær er lige nu i højeste alarmberedskab, fordi man frygter, at Iran gør klar til et angreb med målsøgende missiler eller droner. Mandag aften holdt premierminister Netanyahu pressemøde med den amerikanske finansminister Steven Mnuchin, som er på besøg i Jerusalem, og her sagde han, at Iran er særdeles aktive i deres forberedelse af et angreb.

”Iran forsøger at udvikle præcisionsmissiler, som kan ramme hvor som helst i Mellemøsten inden for 5-10 meter. De udvikler dem i Iran,” lød det.

Men selvom de præcise missiler, som angiveligt kan ramme mål, der er op til 2000 km væk, udvikles i Iran, er det ikke herfra, den primære trussel kommer. For ifølge Netanyahu ”vil de placere dem i Irak og Syrien og konvertere Libanons arsenal af 130.000 raketter til præcise missiler. De vil også udvikle dem og placere dem i Yemen med et mål om at ramme Israel herfra” sagde Netanyahu.

Mens det er velkendt, at Iran ønsker at bruge syrisk og irakisk land som affyringsrampe, er det ikke så ofte, man hører om Yemen i den forbindelse. Det kan virke besynderligt, da Yemen ligger længere væk fra Israel, end Iran gør. Og det fremgik da heller ikke af pressemødet, hvad grunden er. Iranerne støtter houti-oprørerne i Yemen, og der kan måske være en sammenhæng her. For nylig tog houtierne ansvaret for et stort angreb mod et olieanlæg i Saudi-Arabien – som også er Irans fjende.

På samme måde som iranerne støtter houtierne i Yemen, støtter de også terrorgruppen Hizbollah i Libanon. Det er netop Hizbollah, der har de førnævnte 130.000 raketter. Langt de fleste af disse kan dog ikke ramme præcise mål.

 

Opgraderer missilforsvar

Som en reaktion på truslen forlyder det, at Israel har opgraderet deres missilforsvar Barak-8ER. Det er et system, som er designet til netop at eliminere langtrækkende missiler. Det kan ramme missiler på en afstand af 90 km. Derudover er Israel i besiddelse af flere forsvarssystemer, som kan eliminere raketter og missiler, der ikke rækker helt så langt. Alle disse systemer – Iron Dome, Arrow og Davids Sling – er også blevet opgraderet de seneste år.

Fra USA’s side vil man ifølge finansministeren fortsætte med at indføre økonomiske sanktioner mod Iran. USA er især bekymret for, at Iran udvikler atomvåben. Målet med sanktionerne er at få Iran til at standse udviklingen af atomvåben. Iran benægter dog, at man udvikler atomvåben.

 

Har brug for politisk afklaring

Selvom Israel er vant til at skulle håndtere et højt trusselsniveau, så er det problematisk, at trusselsniveauet hæves på et tidspunkt, hvor Israels kommende regering endnu ikke er på plads – og ikke ser ud til at komme det inden for den nærmeste fremtid. Netanyahu fungerer stadig som premierminister, men i sidste uge måtte han for anden gang i år opgive at danne en ny regering. Lige nu forsøger hans rival Benny Gantz sig så – men heller ikke han har gode chancer for succes.